Afşin'de "Geleneksel Çocuk Oyunları" Şenliği Düzenlendi

Afşin’de,  unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunları, öğrenciler tarafından tekrar oynanmaya başlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen 'Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği' Hüyüklü Mahallesinde 500 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Yeni nesiller, eskilerin oyunlarını oynayarak, unutulmaya yüz tutan çocuk oyunları ile tanıştı.

Afşin’de, Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği, kapsamında “güvercin taklası”, “mık”, “ip atlama”, “kösküç”, “bilye”, “yakar top”, “çelik çomak”, “mendil kapmaca”, "misket", "saklambaç", "birdirbir", "körebe", "mendil kapmaca" "uzuneşek", "çuval yarışı", "yumurta taşıma", "ip çekme", "beş taş" ve "çember" gibi bölge kültüründe yer alan ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan 30’a yakın oyun, öğrenciler tarafından oynandı.

Çocukların modern şehir hayatında oynayamadığı, unutulan geleneksel çocuk oyunlarının oynayabilmesi için proje hazırladıklarını söyleyen Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, “Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde Afşin’de, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Spor Müdürlüğü ve Afşin Belediyesinin organizesinde unutulmaya yüz tutmuş eski oyunların tekrar öğrencilerimiz tarafından oynanmasını istedik.” dedi.

Proje kapsamında, çocukları, çağın hastalıklarından, bilgisayar, televizyon gibi kendi vakitlerini daha çok alan uygulamalardan uzaklaştırarak, dedelerinin ve babalarının oynadığı oyunlarla tanıştırdıklarını söyleyen Afşin Kaymakamı Budan, “ Öğrencilerimize, atalarının oynadığı ve kendilerine fiziksel, biyolojik ve psikolojik olarak daha çok faydalı olacağını düşündüğümüz oyunları canlandırmak adına bu faaliyeti gerçekleştirdik. İlçemizden 16 okulun katılımıyla yürüttüğümüz faaliyette öğrencilerimiz, yöremize ait 30’a yakın oyunu oynadılar.” Diye konuştu.

Oyunlara katılan bütün öğrencilere madalya vereceklerini ifade eden Budan, “ Oyunlara katılan 500 öğrencimiz, oynadıkları oyunlarda ve yaptıkları yarışmalarda kaybedeni olmadı. Bütün öğrencilerimize madalya takdim edeceğiz. Burada önemli olan çocuklarımızın eğlenmesi ve güzel vakit geçirmeleridir. Bu projede emekleri bulunan herkese teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Afşin yöresine ait unutulmuş, eski çocuk oyunlarının yeni nesiller tarafından öğretilmesi ve oynanması için 'Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği' düzenlediklerini söyleyen Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Mahir Turan, “ Unutulmuş çocuk oyunlarına ilçemizden 16 okumuz katıldı. Okullarımıza daha önceden belirlediğimiz oyunları verdik ve oyunları öğrendiler. Burada bizleri misafir eden Hüyüklü Mahallesine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yeni nesil çocukların yavaş yavaş oyun üretme yeteneklerini kaybettiğini söyleyen Afşin Gençlik Hizmetleri ve İlçe Spor Müdürü Asef Arslan, “ Bizim ve büyüklerimizin çocukken oynadıkları, zaman geçirdikleri eski oyunları öğrencilerimizle tanıştırıyoruz. Eski nesillerin nasıl oyunlar ürettiklerini öğrencilerimize gösteriyoruz. Bu oyunların unutulmaması ve bizlerden sonra gelecek nesillere de aktarılması gerekiyor. Bu oyunların kazanını ve kaybedeni yok. Oyunların sonunda bütün öğrencilerimize madalya takdim edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından öğrenciler açık alanda eskilerin oyunlarını oynayarak oyunları oynayarak doyasıya eğlendiler.

Faaliyetlere ev sahipliği yapan Hüyüklü Mahalle Muhtarlığı, oyunların sonunda öğrencilere ve vatandaşlara gözleme ve ayran ikramında bulundu.

Programa, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Demir, İlçe Emniyet Müdürü Turan Yüce, Belediye Başkan Vekili Mehmet Bozkurt,belediye başkan yardımcıları, kamu ve kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenci velileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Editör: Haber Merkezi