Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde yapılan yazılı açıklamada, hayvan taşımacılığı ile uğraşan kişilerin 'nakliyeci yetki belgesi' alma zorunluluğu getirildiği belirtildi.

Hayvan nakilleriyle uğraşan nakliyecilerin, sürücülerin faaliyetlerini devam edebilmeleri için yaptıkları işlerle ilgili olarak yetki ve yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale getirildiği belirtilen bilgilendirme yazısında şu ifadelere yer veridi:

" 24/12/2011 tarih ve 28152 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ' hayvanların nakilleri sırasında refahı ve korunması yönetmeliği' ve 30.05.2015 tarih ve 29371 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "hayvanların nakillerinde kontrol ve dinlendirme istasyonu yönetmeliği" gereği;

1- Canlı hayvan nakli yapan nakliyeciler' 'nakliyeci yetki belgesi' almaları mevzuat gereğidir. Hayvan nakli yapan nakliyeciler, il müdürlüğü tarafından verilmiş bir yetki belgesi olmadan nakliyeci olarak çalışamaz. Yetki belgesinin bir sureti, hayvanlar nakledilirken il/ilçe müdürlüğüne ibraz edilmek zorundadır. Yetiştiriciler yetki verilmiş nakliyecilerin dışında bir kişi ile hayvan nakil sözleşmesi ve taşeronluk anlaşması yapamayacaklardır.

2- Aynı zamanda nakliye sırasında bakıcılar ile nakil araçlarının sürücüleri de bakıcı/sürücü yeterlilik belgesi ile nakil işlemi yapabileceklerdir. Yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler evcil hayvanların taşındığı bir karayolu nakil aracını kullanamayacak veya burada bakıcı olarak görev alamayacaklardır. Yeterlilik belgesinin bir sureti, hayvanlar   nakledilirken   il/ilçe   müdürlüğüne   ibraz   edilmek zorundadır.

3- Yönetmelik ile uzun karayolu hayvan nakliyesi yapacak nakliyecilerin, nakil araçlarına 'nakil aracı onay belgesi'ni 31.12.2015 tarihine kadar almaları mevzuat gereğidir.

4- Kontrol ve dinlendirme istasyonu kurmak isteyen gerçek veya tüzel kişi veya kurumların en geç 31.12.2015 tarihine kadar kurulum müracaat dilekçelerini il müdürlüğüne vermeleri gerekmektedir.

Nakliyeci yetki belgesi (tip 1) veya bakıcı/sürücü yeterlilik belgesi almak isteyen nakliyeciler, sürücüler ve bakıcıların Kahramanmaraş il müdürlüğüne gerekli belgelerle birlikte, 23 ağustos 2016 tarihi mesai bitimine kadar müracaat etmeleri,  kontrol ve dinlendirme istasyonu kurmak isteyen gerçek veya tüzel kişi veya kurumların eğitim toplantısına katılmaları gerekmektedir. Başvuru sahipleri veya bilgilenmek isteyenlerin 24 ağustos 2016 tarihinde saat 09.00 da başlamak üzere Kahramanmaraş il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği şube müdürlüğünde   düzenlenecek   eğitim   kursuna   ve   kurs   sonunda yapılacak sınava katılmaları gerekmektedir."

Editör: Haber Merkezi