Es Yatırım ve Türk Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, “İnsanlığın geleceği Asya’nın uyanışındadır. Bu uyanışa liderlik edecek kişi de Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi.
Es Yatırım ve Türk Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından düzenlenen “Yeni Türkiye vizyonu ve iş dünyasının görevleri” konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geleceğine ilişkin öngörülerde bulundu.
İnsanlığının geleceğinin Asya’nın yeniden ilimde, fende ve medeniyette ilerlemesine bağlı olduğunu ifade eden Sancak, “Uygarlık, batıdan havalandı, batının çarkı kırıldı. Bir daha batının ayaküstü doğrulup, kendini yeniden üretmesi ve ferah bulması mümkün değil. Asya’ya mecburdur ve Asya’ya İstanbul üzerinden başka gitmenin yolu yoktur. Mutlak anlamda Marco Polo’nun İstanbul seferi gibi İstanbul’dan geçmek zorundalar ve Asya’nın yollarının kapısı Türklerden ve Anadolu’dan geçiyor. Bir tek alternatifimiz var” diye konuştu.
Bu noktada Türkiye’nin bir tek rakibinin bulunduğunu ifade eden Sancak, “O da kadim uygarlığın rahmi sayılan Hintliler. Biz hata yaparsak, uygarlığı misafir etme potansiyeli olan, tarihi yeteneği olan kavim. Bazı gelecek bilimciler Çin’i söylüyorlar. Hikaye. Çin önümüzdeki 20 yılda 10 devlete bölünecek. Çünkü onlar büyük bir yanlış yapıyorlar. Sosyalist bir rahimde kapitalizmi büyütmeye çalışıyorlar. Kapitalizm o kabı çatlatır. Bir diğer handikapları da çok kopyacı bir millet. Alfabeleri ve dilleri bile kopya. Hintliler öyle değil. Hintlilerde muazzam bir matematik deha var. İngilizler onları sömürgeleştirirken, zorla logaritma cetvellerini ezberlettiler gençlerine 300 yıldır. O logaritma cetvellerini ezberleyen Hintliler dünyanın en büyük matematikçileri oldular. Dünya çeliğinin yüzde 80’i de ellerinde. Felsefeleri de demokrasiye uygun. Kavgacı bir felsefeye sahip değiller ve ciddi bir rakibimiz oldular. Ama inşallah biz hata yapmayız. Bu Asya’nın fethi, ayağa kalkması, birleştirilmesi ve batının karşısında muzaffer hale gelmesi bizlerin önderliğinde olacak” ifadelerini kullandı.
“ASYA LİDERLİĞİNE DE TAYYİP ERDOĞAN LİDERLİK EDECEK”
Marmaray projesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Sancak, Başbakan Erdoğan’ın dünya lideri olduğunu, burada Japon Başbakanının sarf ettiği sözlerden anladığını dile getirdi. Japon Başbakanın Olimpiyatlar için Türkiye ve Tayvan’ın yarıştığını anımsattığını belirten Sancak, şunları kaydetti:
“Bu büyük uyanışa, Asya liderliğine de Tayyip Erdoğan liderlik edecek. Bunu Marmaray’ın açılışında Japon başbakanı söyledi. Japon başbakan, ‘Türkler olimpiyatlar için çok asılmışlardı ama kaybetmişlerdi. Dev cüsseli de bir başbakanları vardı. Üstüme doğru gelince korktum. Türklerin de sağı solu belli olmaz. Önce bir korktum, yüreğim pıt pıt atmaya başladı. Ama o koca adam geldi beni kucakladı. Yüreğini yüreğimde hissettim. Benim kulağıma dedi ki, ‘hiç fark etmez. İkimiz de Asyalıyız. Birimiz batısında, birimiz doğusunda. Ha Tokyo, ha İstanbul. Yalnız gel bu olimpiyatlara, Türkler hızlı ve zamanında gelsinler diye, Tokyoyla İstanbul arasına hızlı tren döşeyelim’ dedi. O zaman anladım ki, dünya çapında bir liderle karşı karşıyayım. Ve o zaman inandım ki biz bu liderin önderliğinde Asya’nın batı kanadı olan Türkler ve doğu kanadı olan Japonlar el ele vereceğiz ve Asya’yı bir kartal gibi uçuracağız.’ Bu sözleri sarf eden Japonya Başbakanı, görmüş olayı. Asya’nın ayağa kalkışının insanlığın geleceği olduğunu biliyor. Tek başına Japonya’nın buna yetmeyeceğini biliyor. Türklerin bunu üstlenmesi gerektiğini düşünüyor ve üstelik Türklerin tüm bu toplumlara liderlik edecek bir dünya liderine sahip olduğunu söylüyor. Bir Japon da bunu kolay kolay hamaset olsun diye söylemez.”
“KARDEŞLİK POLİTİKASI TUTMUŞTUR”
Türkiye’nin toplumsal barışı gerçekleştirmek için hayata geçirdiği Kardeşlik Projesi’nin de tuttuğunu dile getiren Sancak, bu durumun Kuzey Irak Bölgesel Yönetim Lideri Barzani tarafından da kabul edildiğini belirtti. Barzani’yle Diyarbakır’da görüşme fırsatı bulduğunu ve Barzani’nin hala İstanbul’a baktığını kaydeden Sancak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Barzani ‘Bin yıl boyunca, Kürtlerin Kabe’si İstanbul’du. Biz hep İstanbul’a baktık. Bundan sonra da İstanbul’a bakacağız. Kimse bizi Kahire’ye, Bağdat’a, Tahran’a baktıramaz. Biz bin yıl boyunca İstanbul’a baktık. Bundan sonra da İstanbul’a bakacağız. Yeter ki İstanbul’dakiler, bize kardeş muamelesi yapsınlar’ diyor. Şimdiki Tayyip Erdoğan’ın yaptığı gibi. Onun için müsterih olalım. Bu politika tutmuştur. Türk Kürt kardeşliği yeniden ahdedilmiştir. Bu bir kardeşliktir. Ne o BDP’lilerin meclise yeniden gelebilmek için seçilme korkuları, ne eroincilerin eroinlerini kurtarma çabaları, ne Avrupalıların çabaları, ne de Suriye’nin Türkiye’den intikam almak için Kürtleri kullanma çabaları. Bunları elde edemeyecekler. Biz büyük bir iş yaptık.”
“ERDOĞAN, ARTIK SADECE TÜRKİYE’DEKİ TÜRKLERİN DEĞİL, BÖLGEDEKİ KÜRTLERİNDE LİDERİDİR”
Başbakan Erdoğan’ın ‘Kürdistan’ söylemini kullanmasının eleştirilmesiyle ilgili Sancak, şunları söyledi:
“İşte bakıyorsunuz kıyameti koparıyorlar. ‘Nasıl Kürdistan der’ diyorlar. Yahu kardeşim bu Kürdistan’ı Yavuz söyledi, bu Kürdistan’ı Fatih söyledi, bu Kürdistan’ı Atatürk söyledi. Niye Tayyip Erdoğan söyleyince kötü oluyor. Mesela Lozan görüşmelerinde Kürtler gündeme gelince hemen 50 tane Kürt milletvekilini çağırıyor, özel kıyafetleriyle meclise çağırıyor. Mecliste de konuşuyor ve Lazistan ve Kürdistan vekilleri diye bahsediyor. Onun bölünme gibi bir korkusu yok. İnkar etmiyor, gerçeği söylüyor. Ama ondan sonra gelen ırkçı takımı ne yapıyor. Mustafa Kemal’in bu konuşmalarını yasaklıyorlar. Mustafa Kemalin hala İzmir konuşması yasak. Kurucumuzun konuşmasını yasaklıyoruz, böyle bir komedi olur mu? Bu komediyi nereye kadar sürdüreceğiz. Onun için bence Tayyip Erdoğan bu büyük ferasetiyle doğruyu yaptı. Kürtlere kardeş muamelesi göstermeye başladı. Kürtlerde buna cevap verecekler ve onu liderleri olarak kabul etmeye başladılar. Artık, sadece Türkiye’deki Kürtlerin değil, bütün coğrafyadaki Suriye’deki, Irak’taki, İran’daki Kürtlerin de lideri Tayyip Erdoğan’dır. Tıpkı bir zamanlar Yavuz’da olduğu gibi, Mustafa Kemal’de olduğu gibi. Fatih ve Alparslan’ın onlara liderlik yaptığı gibi.”
KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ise Türkiye’nin yeni vizyonu ile dünyada söz sahibi ilk 10 devlet arasında olmaya hazırlandığını belirtti. Cumhuriyetin ilanından sonra ilk kez büyük bir iddia ile ortaya çıkan Türkiye’nin ekonomik, politik, teknolojik, sosyal, hukuki, idari, kültürel her alanda, özellikle son 30 yıldaki birikimlerini, inovatif ve tasarımcı insan yaklaşımıyla tamamlayarak yeni Türkiye vizyonunu gerçekleştireceğini ifade eden Karaküçük, şöyle konuştu:
“Tıpkı bir yatırımcı gibi, Türkiye sahibi olduğu en iyi kaynakları ortaya koymalı ve bunları etkin şekilde yönetmelidir. Gerek sermaye, gerekse insan kaynağı bakımından bu vizyonun ortaya konulması için yeterli potansiyel bulunmaktadır. Bununla birlikte, Türkiye’nin A’dan Z’ye tüm kurumlarıyla, siyaset, yargı, yerel yönetimler, iş dünyası, akademi dünyası, eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları ve en önemlisi de medya dünyası tamamen yenilikçi ve tasarımcı model ile yönetilmek zorundadır. Bir ülkenin ulusal hedeflerine ulaşması ve dünya siyasetinde saygın bir devlet olması, onun gerçek ve tüzel tüm kurumları ile ne derece organize olabildiğine bağlıdır.”
Karaküçük, günün anısına Sancak’a, ceviz oyma sandık ve bakır işleme tepsi hediye etti. Programa, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AK Parti Milletvekili Dr. Yıldırım Ramazanoğlu, MHP Milletvekili Mesut Dedeoğlu ve çok sayıda iş adamı ile vatandaş katıldı.
Editör: Haber Merkezi