Afşin'e bağlı Altunelma Mahallesi'ne, Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan "Afşin C Termik Santrali" ve "Açık Kömür İşletmesi ve Düzenli Depolama Alanı" projesi vatandaşları tedirgin ediyor.

Altun Elma Mahallesi ile Arıtaş Mahallesi arasına kurulması planlanan 1.800 MWe gücündeki C Termik Santralini istemediklerini belirten vatandaşlar, Ailelerinde bir çok kişinin kanserden öldüğünü ve kansere yakalanıp tedavi gördüklerini belirtiler.

Verimli arazilerin mevcut santrallerden zaten yeterince etkilendiğini ve Altunelma civarına yapılacak olan yeni bir santral projesinin bölgenin sonu olacağını ifade ettiler.

Altunelma Mahallesinde yaşayan Ahmet Binboğa, " Altunelma vatandaşıyım , A santralinde 12 yıl çalıştım kansere yakalanıp yıllarca tedavi gördüm ve ameliyat oldum. Yıllardır iki santralde yeterince bölge halkını hasta etti. Elbistan Afşin ovasını zehirledi. Yeni yapılacak olan santrallerle bölge halkını daha fazla zehirleyecek ve benim gibi vatandaşlarımız kanser olacak. Mahallemizde daha önce de kanserden ölen bir çok eşimiz,dostumuz var.Buradan Cumhurbaşkanımıza ve büyüklerimize sesleniyorum.Bu santrallerin zehir saçmasını önlesinler ya da bölgemizden kaldırsınlar. " dedi.

Mevcut termik santraller nedeniyle tarımın durma noktasına geldiğini ifade eden İlyas Yılmaz ise, " Bu dağlarda doğdum büyüdüm 52 yaşındayım. Köyün üst taraflarında iki,üç bin dönümlük asma bahçelerimiz vardı. Köyün yüzde doksanı geçim kaynağının büyük bir çoğunluğunu oralardaki  bahçelerden sağlardı. Fabrikalar kurulduktan sonra bir tane bile asma yetiştiremiyoruz. Sadece toprak verimliliğini kaybetmedi aynı zamanda hayvancılıkta bitti. Buranın adı " Altunelma " elmasıyla meşhurken şu an burada bir tane dahi elma yetişme şansı kalmadı. Yetkililer gelip incelesin ağaçlarımız hep mantar hastası oldu. Bostan ektim yetişmedi. Buradan yetkililere söylüyorum tepemize o fabrikalardan altın yağsa dahi istemiyoruz. " dedi.

Yeni  yapılacak termik santral ile bölgede yaşamın son bulacağını iddia eden İbrahim Yılmaz, "Afşin belediyesi meclis üyesiyim, Altunelmalıyım. Ankara'da ve dünya'nın çeşitli yerlerinde yaşayıp doğup , büyüdüğümüz topraklara geldik. Bu bölgenin insanlarının tek geçim kaynağı var tarım ve hayvancılıktır. Ailemin kökleri bu bölgede 1800 'lü yıllara dayanmakta olup yıllar boyunca burada tarım ve hayvancılıkla uğraşmıştır. Santralin ömrü elli bilemedin altmış yıl olsa bile yüz sene sonra buralarda kimse kalmayacak. Yaşam belirtisi olmayacak. Benim dedemin yaşamış olduğu yerde torunu olmayacak, ben olmayacağım. Biz toprağımızı işleyip , hayvanlarımızı yetiştirip dağdaki yaylalarda yaymak istiyoruz. Biz bu sabah ki yaptıkları toplantıda da belirttik bize dediler ki sorularınız var mı ? Bizde dedik ki soracağımız soru yok. Biz yeni santral istemiyoruz bu bölgede yeterince santral var bundan sonra da daha fazla kirlilik istemiyoruz." açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi