Afşin Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen " Yemliha Yürüyüşü” çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşti. Vatandaşlar, “Rabia” afişi ile Afşin’den Eshab-ı Kehf Külliyesi’ne kadar yürüdüler.
Afşin Belediye önünden başlayan yürüyüşe Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Muharrem Erantepli, Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hanifi Acar,Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Müdürü Necati Kahveci, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, İstanbul Afşin Eshab-ı Kehf Dostluk Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Ahmet Ardıç, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
İlçeye yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Eshab-ı Kehf Külliyesi’ne yürüyen yüzlerce vatandaşa belediye çoban pilavı ikram etti.
Burada konuşma yapan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, 7 inanmış gencin davasının küfre ve zalime karşı bir başkaldırı olduğunu belirterek, “Bu inanmış 7 gencimizin davranışları şimdi bizim için bir örnek teşkil etmektedir. Şimdi zülme karşı başkaldıran, dünya Müslümanlarını selamlamak istiyorum. Onların davası Eshab-ı Kehf'in davasıyla aynıdır.”dedi.
Güven, Bu sene 6.sını düzenlediğimiz Geleneksel Yemliha Yürüyüşüne katılan ilçelerimizden, çevre illerimizden gelen ve ilçemizden gelen tüm misafirlerimize çok teşekkür ediyorum. 7 inanmış yiğidin hatırasına Afşin'den Eshab-ı Kehf'e, bu kutsal mekana, güzel insanların hatıralarının yaşandığı bu mağaraya temsili yürüyüşümüzü gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Afşin'in, Eshab-ı Kehf'in yiğit insanları, bilindiği üzere geçtiğimiz ayda Manisa Soma'da bir maden faciası meydana geldi. 301 madenci kardeşimizi şehit verdik. Yaşanan elim kazadan dolayı bu sene 6. Geleneksel Yemliha Yürüyüşü etkinliklerini biraz kısıtlı tutmak zorunda kaldık. Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyor yakınlarının acısını canı gönülden paylaşıyoruz.” diye konuştu.
Güven konuşmasını şöyle sürdürdü:
“7 inanmış yiğidin hakka yürümeleri iki şekilde sembolize edilebilir. Bunlardan birincisi, inançlarından dolayı saraydaki zulüm ve baskından uzaklaşarak hakka doğru şehirden mağaraya yürümüşlerdir. İkincisi ise, üç asır uykunun ardından yiyecek almak için şehre inilmesinin ardından hakikatin ortaya çıkmasıyla, artık kendileri gibi tek bir Allah'a inanan şehir halkıyla birlikte mağaraya yapmış oldukları yürüyüş. Kuran'ı Kerimde de kıssa edilen konu nasıl Müslümanlarca kutsal sayılıyorsa aynı konu İncil'de de hikaye edilir ve Hıristiyanlar için kutsal sayılan bir hadisedir. Dolayısıyla Eshab-ı Kehf evrensel bir konumdadır. Bu sebeplerden dolay Afşin belediyesi olarak Eshab-ı Kehf'in tanıtımına ayrı bir önem vermekteyiz. Eshab-ı Kehf'i turizme kazandırmak ve dünyaya tanıtmak için Turizm Bakanlığımızla ve Vakıflar Genel Müdürlüğüyle görüşmelerimiz ve temaslarımız devam etmektedir. 7 inanmış gencin kaçışları bir kaçış olarak algılanmamalı aksine, zulüm ve küfre karşı bir başkaldırıdır. Bu bir kaçış değil, hakka varıştır. Bu inanmış 7 gencimizin davranışları şimdi bizim için bir örnek teşkil etmektedir. Şimdi züllüme karşı başkaldıran dünya Müslümanlarını selamlamak istiyorum. Onların davası Eshab-ı Kehf'in davasıyla aynıdır. Onların davasında da küfre, zalime karşı bir başkaldırı vardır. Dualarımız tüm bu kardeşlerimizle birliktedir. Sözlerime son vermeden önce davetimize icabet eden tüm konuklarımıza ve organizasyonda emekleri geçen belediye personelimize çok teşekkür ediyorum.”
Diğer taraftan İstanbul Afşin Eshab-ı Kehf Dostluk Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Ahmet Ardıç, İstanbul’da Eshab-ı Kehf Sempozyumu düzenlemek için çalışmaların başlatıldığını kaydetti. Ardıç, “Dernek olarak Afşin-Eshab-ı Kehf’i tüm Türkiye’ye tanıtmak için çalışmalar sürdürüyoruz. Bu çalışmalar kapsamında inşallah önümüzdeki yıl İstanbul’da Eshab-ı Kehf Sempozyumu düzenlemeyi planlıyoruz. Bu konuda çalışma başlattık” dedi.
Gençlik Hizmetleri Spor İlçe Müdürlüğünün organize ettiği Afşin Eshab-ı Kehf 6. Geleneksel Yemliha Yürüyüşü 7 kilometre 44 yaş üzeri koşusu düzenlendi.
Program mehter takımının gösterisi ve dağıtılan yemliha pilavı ile son buldu.
Editör: Haber Merkezi