Afşin Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen tanıtım ve imza gününe vatandaşlar ve kitapseverler, yazar Mustafa Ertekin’in Afşin’in yakın tarihi, ozanlık kültürü ve farklı etnik kültürlerini ele aldığı ‘Yemliha Abi’ kitabına yoğun ilgi gösterdi.

‘Yemliha Abi’ ismini verdiği kitaba başlama amacını anlatan Afşinli yazar Mustafa Ertekin, “Yıllar sonra özlediğim bir atmosferle karşılanmak benim için onur verici. Bu kitapta benim biraz emeğim varsa, babamın dünya kadar emeği var. O yüzden kitabın adı Yemliha Abi. Kitabı yazmaya başladığımda şunu gördüm herkesin ağabeyi olmuş. Hak ederek ağabeylik sıfatını almış. Bu kitap bir Yemliha Ertekin biyografisi değil ama onun izinden yola çıkarak yapmış olduğum araştırmalar beni güzel zenginliklere götürdü. Alevi Bektaşi kültürünün merkezleri Kaşanlı’ya, Ağcaaşar’a, Erçene’ye daha başka ova köylerine götürdü. Yıllardır başkasına ait olarak düşündüğümüz, severek dinlediğimiz parçaların çoğunun memleketimize ait olduğunu gördüm. Benim bu kitabı yazarken yaptığım tek şey vardı o da Yemliha’nın izini sürmekti.” açıklamasında bulundu.

Afşin’in endemik bir kültüre ev sahipliği yaptığına değinen Ertekin, “Bu kitap ilçemizin yakın tarihini, ozanlık kültürünü anlatmakla birlikte farklı etnik kültürlerin bir araya geldiği süreci anlatıyor. Burası çok önemli bir bölge. Özellikle 19. yüzyılla birlikte Kafkas kökenli Çerkezlerin Pınarbaşı, Göksun ve Afşin Yazıdere’ye kadar yerleşmesi söz konusu. Aynı yüzyılda Avşarlar ve Kürt Kızılbaşların bu bölgeye yerleşmesi söz konusu. Düşünün ki bu üç büyük kültür, birbirinden çok farklı ama çok zengin kültür bu Afşin çanağında, bu dağlarda kavuşmuşlar. Bu farklılıkların birleşmesi bizim bölgemizden başka bir yerde rastlamayacağımız bir endemik bir kültürün doğmasına sebep olmuş. Kitabımızda sahip çıkmamız gereken kültürümüzü anlatmaya çalıştım. Bunlarla birlikte bu ozanlarımızın ortaya çıktığı iklimi, kültürü Yemliha Abi kitabımda anlatmaya çalıştım.” İfadelerine yer verdi.

Etkinlikte konuşan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “Afşin’i, kültürünü, tarihini ve ozanlarını anlattığı kitabın imza ve tanıtım günün yine ilçemizde yaptığı için yazarımız Mustafa Ertekin’e teşekkür ediyorum. Aynı zamanda bir fotoğraf üstadı ve sanatçısı olan Mustafa Ertekin ile  Afşin için çalışmalarımız devam edecek. Yemliha Abi kitabının ilçemize ve yazarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından yazar Ertekin kitabını imzalarken, Afşinli ozanlar Hacı Bektaş Tat, Mehmet Çinpolat, Aşık Penahi türkü dinletisi sundu.

Editör: Haber Merkezi