Yazıdere Köyü’nde hayvanlara saldıran tilkinin kuduz olduğu anlaşılınca bir köy karantinaya alındı.
Afşin’e bağlı Yazıdere Köyün’de bir tilki Nuh Güzel’e ait 4 adet sığır hayvanına saldırdı. Saldırma sonrası tilkinin kuduz olma tehlikesine karşı vatandaşlar konuyu Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirdi. Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de yuvasında ölü olarak bulunan tilkinin kafasını Adana Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsüne gönderdi. Adana Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü’nde tilkinin kuduz olduğunu tespit etmesi üzerine köy karantinaya alındı.
-Hayvanlar Aşılandı
Tilki tarafından ısırılan hayvanlar imha edilirken, diğer hayvanlar ise  Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından aşılandı. Köy Camisinden sürekli, vatandaşları kuduz hakkında uyarılarda bulunuldu.
Gerekli çalışmaların sürdüğünü kaydeden Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, “İlçemize bağlı Yazıdere Köyünde bir vatandaşımızın hayvanlarına saldıran tilkide Adana Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü tarafından kuduz olduğu bildirildi. Bizde bu bilgi üzerine konuyla ilgili gerekli çalışmaları başlattık. Köyümüzde şuanda Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince çalışmalar sürdürülmekte” dedi.
Konu hakkında bilgi veren Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekim Sabri Tatlı, köyde 6 ay boyunca hayvan giriş çıkışlarının kapatıldığını söyledi. Tatlı, “3 nisan Çarşamba günü Nuh Güzel’in hayvanların merada otlatıldığı esnada tilkinin kendine ve hayvanlara saldırdığı bilgisini aldık. Bu olay akşamüzeri oluyor ve sabah saatlerinde de tilkinin yuvası önünde ölü bulunduğu öğrendik. Ardından tilkiyi Adana Veteriner Araştırma Kontrol Enstitüsü'ne gönderildi. Adana Veteriner Araştırma Kontrol Enstitüsü’nde incelenen tilkide hastalığın pozitif olduğu yani kuduz hastalığı olduğu ortaya çıktı. Dün itibariyle hastalık şüphesi ile alakalı bütün kurumlar bilgilendirildi. Şimdi köyümüzde hayvanlara temas etmiş kişiler aşılanmış durumda. Köy altı 6 boyunca kordon altına alındı ve hayvan giriş-çıkışı yasaklandı.” Şeklinde konuştu.
Olayın dehşetini anlatan Nuh Güzel, şunları kaydetti:
“Bundan iki gün önce hayvanlarımızı otlatmak için meraya bıraktım, otlatırken tilkinin geldiğini gördüm. Yanımda çocuklarım da bulunuyordu. Tilki önce çocuğuma saldırdı fakat ayağında çizme olduğu için çocuğuma bir zarar veremedi. Ardından elimde bulunan sopa ile tilkiye vurdum fakat buna rağmen tilki bize saldırmaya devam etti. Daha sonra merada otlayan hayvanlara saldırmaya başladı ve bir kaç tanesini yaraladı. Daha önce böyle bir olayla karşılaşmamıştım. Bütün hayvanlara saldırdı fakat 4 hayvanımı yaraladı.”
 
 
 
Editör: Haber Merkezi