100 yıl önce Afşin'e Bulgar göçmenlerinin bıraktığı miras olan 'Göçmen Sobası'Afşinli soba ustalarının ellerinde şekil almaya devam ediyor.

Afşin'de yaşayan vatandaşlar, uzun bir süredir evlerde ısınma ve yemek pişirmek için kullandıkları göçmen sobasından vazgeçmiyor. Sobanın yapımı yaz-kış aynı yoğunlukta devam ediyor.

Afşinli soba ustaları, 1940'li yıllarda Bulgaristan'dan Afşin'e gelen ve 1 veya 2 yıl kalan göçmenlerin geleneğini devam ettiriyor. Göçmen sobasında pişen böreği, kömbeyi yiyerek büyüyen insanların sobaya özlemi hiç azalmıyor. Gelişen teknolojiye rağmen vatandaşların göçmen sobasına rağbeti artarak devam ediyor.

İsmini Bulgar göçmenlerinden alan göçmen sobası Afşin’de yoğun olarak kullanılıyor. Daha önce müstakil evlerin olmazsa olmaz bir parçası olan göçmen sobaları, pişirilen yiyeceklere kendine has lezzetini kattığından dolayı kaloriferli dairelerde de yoğun olarak tercih ediliyor.

33 senedir göçmen sobası yaparak geçimini sağlayan soba ustası Hamit Karakoç (50), Bulgar Göçmenlerinden öğrenilen baba mesleği sobacılığı devam ettirmeye çalışıyor.

Afşin’deki Göçmen Sobasının tarihinin Bulgar göçmenlerine dayandığını belirten soba ustası Hamit Karakoç," 1940’lı yıllarda Afşin Eshab-ı Kehf’in içinde bulundu İpek yolundan geçen Göçmenler Afşin’e çok önemli bir miras bırakmışlar. Merhum ustam Ahmet Yazgan’ın babası demirci ustası Mahmut Yazgan göçmen sobasını görüyor. Göçmenlerin yanlarında getirdiği sobayı inceliyor.O zamanın kısıtlı imkanlarına rağmen sobayı Afşin’e uyarlıyorlar. Eskiden bizim kullandığımız sac tabakalar da yok. Göçmen sobalarını büyük varilleri düzelterek yapmaya başlıyorlar. Daha sonra babam bu işi öğreniyor. 30-32 sene bu işi yapıyor. Vefatından önce emekli olduğu için bırakıyor. Ondan sonra bende devam ettirmek amacıyla bu işin başına geçtim. Elimden geldiği kadar da yapmaya çalışıyorum." Açıklamasında bulundu.

Teknolojiye yenik düşen birçok meslek gibi sobacılık mesleği de bitmek üzere olduğunu söyleyen Karakoç, " Fabrikasyon ürünler çıktı. Artık bizlerde bu işi devam ettirmekte zorlanıyoruz. Şuan Afşin’de bu işi iki veya üç kişinin dışında yapan kalmadı. Bizim yanımızda çalışmak için gelen ve isteyen çırak yok. En büyük arzumdan biri bu mesleği gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak. Çırak yetiştirememekten dolayı üzgünüm." açıklamasında bulundu.

Esnaf İrfan Polat, " Bundan yaklaşık 100 yıl önce bir grup göçmen gelip Afşin’e yerleşiyorlar. Buraya geldiklerinde göçmen sobasını kullanıyorlar ilçeye tanıtıyorlar. Kısa bir süre Afşin’de kalan Bulgar göçmenleri gittikten sonra sobalar burada kalıyor. Göçmenlerden bize kalan bir soba olduğu için büyüklerimizde ismine göçmen sobası demişler.” dedi.

Sobanın yaz-kış rağbet gördüğünü söyleyen Polat: " Göçmen sobası yaz kış satışı devam ediyor. Yaz aylarında daha çok yaylaya giden vatandaşlarımız, kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımız su ısıtmak için, yemek ve yöremizde göçmen sobasında yapıldığında çok güzel sonuç veren kömbe yapımında kullanmak üzere sobaları bizlerden satın alıyor. Kışın ise her evin bir odası veya balkonunda göçmen sobası vardır. Ayrıca ilçemize gelen gurbetçi vatandaşlarımız yaşadıkları yere götürmek için göçmen sobalarını bizlerden alıyorlar. İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve Belçika başta olmak orada çalışan vatandaşlarımız göçmen sobasını yurt dışına götürüyor.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi