Belediye Başkanı Güven, Afşin’e bağlı Tanır Mahallesindeki Yassı Höyükte yapılacak arkeolojik kazılarda ‘Anadolu’nun ilk yerlileri’ ve ‘Anadolu’nun Işık İnsanları’ olarak bilinen Lüviler halkına ait buluntularla karşılaşmayı beklediklerini ifade etti.

Yassı Höyüğündeki arkeolojik bilgilerin kurtarılmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını istediklerini ifade eden Güven, “Afşin Belediyesi olarak geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal’a ziyaret gerçekleştirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde ve diğer konularda Afşin’imizde yapılması gereken hizmetlerle ilgili kapsamlı izahatlarda bulunduk. Buradaki en önemli konularımızın bir tanesi de Afşin’de bir müze kurulması ve tarihi değerlerimizi bir çatı altında toplamak oldu. Tanır Mahallemizde bulunan Yassı Höyük olarak bilinen mekanda arkeolojik kazı yapılması konusunda taleplerimizi ilettik. Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal da bu talebimizi olumlu karşıladı ve Afşin’in tarihinin gün yüzüne çıkması için gerekli girişimlerde bulunacağını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından yapılacak arkeolojik kazı yakında başlayacak.” Açıklamasında bulundu.

Afşin’in kadim tarihinin ortaya çıkarılması açısından Yassı Höyük kazılarının çok önemli bir tarihi çalışma olacağını ifade eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “Tanır Mahallesinde bulunan Yassı Höyük koruma altında bulunuyor.  Orada zaman zaman kaçak kazı girişimlerinde bulunuluyordu. Arkeolog ve tarihçilerimizden edindiğimiz bilgilere göre de Yassı Höyükte Anadolu’ya yerleşen ilk halk olan Luviler’e ait buluntuların olduğu belirtiliyor. Lüviler’in sanat ve felsefede dönemlerinin çok ilerisinde yaşayan bir halk olduğunu da öğrendiğimizde Yassı Höyükte yapılacak arkeolojik kazının Afşin’in tarihini gün yüzüne çıkartılması açısından çok önemli bir çalışma olacak. Orada çıkan buluntuların bir kısmı Elbistan’da yapılan Karahöyük kazılarında elde edilen buluntularla eşdeğer. Hatta arkeologlar ilçemizdeki Yassı Höyük’ün tarih ve yaş olarak Karahöyük’ten daha eski olduğunu belirtiyorlar.” diye konuştu.

Afşin’de her zaman yerel halk arasında efsane olan Yassı Höyük ülke tarihine ışık tutacak buluntulara rastlayacaklarına inandıklarını belirten Belediye Başkanı Güven, “ Burada yapılacak arkeolojik çalışma hem Afşin’i hem de ülkemiz için çok önemli olacak. Afşin’in kadim tarihinin gün yüzüne çıkacağı bir çalışma olacağını düşünüyoruz. Yassı Höyükte önümüzdeki günlerde çalışmaların başlayacağını tahmin ediyoruz. Bulunduğu alan zaten hazineye ait bir alan ve kamulaştırma işlemleri olmayacak. Bu kazı işlemlerini hızlandıracak. İnşallah Kültür ve Turizm Bakanlı tarafından kazıları idare etmek üzere bir öğretim görevlisi tahsis edilmesiyle birlikte belediye olarak bizlerde hem lojistik hem de maddi anlamda destek olacağız  ve burada ne varsa gün yüzüne çıkarmak istiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi