Çağımız teknoloji çağı artık Robotlar sahneye çıkmaya başladı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile Türkiye’de bir ilk yapılarak Uluslararası Kahramanmaraş Teknokent Robot Yarışması düzenlendi. Tunus ve Meksika’dan katılan takımların yanı sıra Türkiye’nin 40 şehrinden 100’den fazla takım yaptıkları robotları KSÜ Kapalı Spor Salonu pistinde sahneye çıkararak kıyasıya kapıştılar. 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç yeni nesil için yapay zeka devriminin çok önemli olduğunu belirtti. Erkoç, "Daha güçlü bir geleceğe yürüyebilmemiz için yapay zekada önemli adımlar atmamız gerekir. Gençlerimizin ilgisini çekmek, onları motive etmek için büyükşehir belediyesi olarak her zaman üzerimize düşen gayreti göstereceğiz" diye konuştu.

Dünya’nın En İyi Yarışmacıları Da Burada

Yarışmaya Meksika'dan katılan ve sumo kategorisinde yarışacak olan Carlos Salvador, "Teknoloji fuarı olan robot yarışmasına büyük ilgi var. Kahramanmaraş’ı güzel bir şehir İnsanlar çok yardımsever ve arkadaş canlısı. Takım olarak Japonya’da düzenlenen organizasyonda dünya ikinciliğimiz var. Burada da dereceye girmekten çok mutluyuz" dedi.

Bazı Robotlar ‘Sahiplerini’ Üzdü

Yarışmacı öğrenciler, elektronik devreler ve sensörlerle hazırlayıp geliştirdikleri yazılımla otonom hale getirdikleri robotlarla birinci olmak için yarıştı. Bazı yarışmacılar çizgi izleyen kategorisinde başarılı olup sevinirken bazı öğrencilerin yaptığı robotlar ise çizgi dışı kalarak yarışmadan elenip hüzünlendiler.

Toplam 40 Bin Tl Ödül

Çizgi İzleyen, Hızlı Çizgi İzleyen, Sumo ve Mini Sumo dallarında yapılan yarışmaların sonunda;

Çizgi izleyen dalında dereceye girerken Erkan Kaşık 1., Hasan Aydın 2., Hakan Barutçu 3. oldu.

Hızlı çizgi izleyen dalında dereceye giren Hakan Barutçu 1., Hasan Aydın 2. Ve Erkan Kaşık 3. oldu.

Sumo dalında Marmara Üniversitesi'nden Emre Tarhana 1., Bilgi Üniversitesi'nden Alican Gençol 2., Anadolu Üniversitesi'nden Doğukan Özeren ise 3'. oldu.

 Mini sumo dalında Konya Şehir Koleji'nden Ahmet Faruk Atmaca 1., Bulancak Meslek Lisesi'nden Kadir Üstün 2., Şanlıurfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden Ömer Faruk Kol da 3. oldu.

Ödül töreninde birincilere 5 bin, ikincilere 3 bin, üçüncülere ise 2 bin lira olmak üzere toplam 40 bin TL ödül dağıtıldı.

Editör: Haber Merkezi