İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü  Ve Onikişubat İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü Elemanları Tarafından Onikişubat İlçemiz Çukurhisar, Kaynar, Kumarlı, Çağlayan, Şahin Kayası, Hacı İbrahimuşağı, Çamlıbel, Çamlıca, Kale, Hartlap, Fatmalı, Dönüklü, Kümperli Kırsalında Yaban Hayatının Olduğu Bölgelerde Aşılama Çalışması Yapılmıştır.

Doğadaki Yaban Hayvanların Aşılanması Kapsamında 5.600 Oral Kuduz Aşısı Kullanılmıştır.

Aşılama Çalışmalarını Yerinde İnceleyen İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu; İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğümüz Ve Onikişubat İlçe Müdürlüğü Ekiplerimizle Bugün Kaynarlı, Kumarlı, Çukur Hisar Ve Değirmendere Mahallelerimizde Kuduz Hastalığı İle Mücadele Kapsamında, Özellikle Doğal Hayatta Yaşayan  Hayvanlara Yönelik Aşılama Faaliyetlerinde Bulunuyoruz. Bu Kapsamda Bakanlığımız Tarafından İl Müdürlüğümüze Gönderilen Peret Aşılarını Özellikle Orman Ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Parklar Şube Müdürlüğü Ekiplerindeki Orman Muhafaza Memurlarının Da Yardım Ve Destekleri İle Birlikte Veteriner Hekimlerimizin Sahada Yaptıkları Yoğun Gayretler Neticesinde Özellikle Doğal Hayatın Yoğun Bulunduğu Bölgelere Aşılarımızı Braktık. Bu Amaçla Hayvanlarımızı Oral Yoldan Aşılamayı Hedefliyoruz Dedi.

Veteriner Hekim Fatih Başaran; İlimizde Görülen Kuduz Hastalığına Karşı Bakanlığımızca Yürütülen Oral Yolla Kuduz Hastalığı İle Mücadele Projesi Kapsamında, Hastalık Mihrakları Bulunan Kaynar Kumarlı Çukur Hisar, Değirmendere, Söğüt Obası, Çağlayan Bölgelerinde Bugün Oral Yolla Aşılama Çalışması Yapıyoruz Dört Ekip Halinde Çalışmalarımızı Yürütmekteyiz Dedi.

İlimizde Bu Yıl İçerisinde Özellikle Yabani Hayvanlarda(Kurt, Tilki, Sansar, Porsuk) Gibi Kuduz Hastalığı Görülmüştür. Hastalık Hayvanlardan Hayvana Veya Hayvandan İnsana Direkt Isırma İle Bulaşır. Ayrıca Mevcut Yaralara Virüsle Bulaşık Salyanın Bulaşması İle De Enfeksiyon Meydana Gelmektedir. Enfeksiyon Zincirinin Taşıyıcıları Olan Köpek, Kedi, Yaban Hayatı Etoburları (Tilki, Çakal, Kurt) Ve Yarasalar Virüsün Anakonakçılarıdar. Bu Hayvanlar Enfeksiyon Siklusunda Önemli Rol Oynarlar Ve Enfeksiyonun Son Konakçı Olan Hayvanlara Ve İnsanlara Naklinde Büyük Bir Değer Taşırlar. Hastalık Yabani Hayatta Yerleştiğinden Çok Kısa Sürede Uzak Mesafedeki Hayvanlara Bulaştırılabilmektedir. Kuduz Hastalığı Karnivorlarda On Gün İçerisinde Ölümle Sonuçlanmaktadır.

Aşılamanın İnsan Sağlığı İçin Önemine Değinilerek, “Yemleme İle Aşılamanın Amacına Ulaşılabilmesi İçin Atılan Yem Aşılarına İnsanların Direk Temas Etmemesi Gerekmektedir. Eğer Aşı Bütünlüğü Bozulmamış Bir Aşı Yemi İse Diğer Kişilerin Göremeyeceği Bir Yere Doğru Ayakla İletilebilir. Açılmış Kapsülle Temas Eden Kişilerin Önce Kapsülle Temas Eden Vücut Bölgelerini Su Ve Sabunla Yıkamaları Ve En Kısa Sürede Bir Sağlık Kuruluşuna Başvurmaları Gerekmektedir”
Editör: Haber Merkezi