Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Suriyeli mültecilerin bulundukları yerlerde rahatsızlık verdiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Söylentilerin dolaşması bizi de üzüyor, biraz da mültecilere karşı mahcup ediyor. Çünkü o insanlar bize sığınmışlar. Böyle bir suizanla onların günahlarını almayalım.” dedi.
Vali Kocatepe, düzenlediği basın toplantısıyla bugünden itibaren çadır kente yerleştirilmeye başlanan Suriyeli mültecilerin durumları hakkında bilgiler verdi. Vali Yardımcısı Servet Güngör ve İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın’ın da katıldığı toplantıda konuşan Kocatepe, kente gelen 7 bin 749 mülteciden 6 bin 530’unu kadın ve çocukların oluşturduğunu kaydetti.
12 bin kişiyi ağırlama düşüncesiyle çadır kenti kurmaya başladıklarını dile getiren Kocatepe, şu ana kadar 10 bin kişilik bölümün hazır olduğunu işaret ederek kalan kısımların da kısa süre içerisinde tamamlanacağını vurguladı.
Vali Kocatepe, Suriyeli mültecilerin gelmesinin tedirginliğe neden olduğu yönündeki düşüncelerin de dışarıdan gelen dedikodulardan kaynaklandığını ifade etti. Suriyelilerin kente geldiği bir aylık süre içerisinde emniyete veya jandarmaya intikal eden herhangi bir konu bulunmadığına dikkat çeken Kocatepe, şöyle konuştu:
“Biz halk arasındaki bu dedikodunun sebebinin bizleri mültecilerle karşı karşıya getirmek, mültecilere bir tavır alınmasını sağlamak ve onların burada rahat etmemesi düşüncesiyle yapıldığını düşünüyoruz. Hatta buralarda barındırılmaması konusunda bir kamuoyu oluşturulmasının sağlanması niyetinde olunduğunu duyuyoruz. Çünkü geçtiğimiz günlerde Hatay valimizde orada da adliyeye intikal eden çok büyük olaylar olmadığını söyledi. Ama burada duyuyoruz ki ‘lokantada yemek yemişler parasını vermemişler’, ‘Efendim işte kötülük yapıyorlarmış, hırsızlık yapıyorlarmış’ gibi yakıştırmalar. Ama hepsi ‘mışlı’ ‘mişli’ konuşmalar. Gözüyle gören veya adli bir rapora dayandıran yahut bir emniyete jandarmaya intikal eden somut bir dayanak bir söylenti yok. Bu noktada Milli Eğitim Müdürümüzün yaşadığı bir olayı anlatmak istiyorum. Müdürümüz ziyaret ettiği bir okulda bir sınıfa girmişve bir kadın görmüş. Kucağında bir küçük bebek, dizine de 3-4 yaşlarında bir çocuğu yatırmış, kendisi de hüngür hüngür ağlıyormuş. Kapıdan içeri girdiğinde bu manzara ile karşılaşmış. Allah kimseyi yerinden yurdundan etmesin. Kimse kendi vatanını, toprağını, evini, yurdunu bırakıp, bir başka ülkede, böyle bir yaşantıya razı olmaz. O bakımdan bize düşen görev bunlara yardımcı olmak. Yardım etmektir.”
“Söylentilerin dolaşması bizi üzüyor, onlara karşı da mahcup ediyor” diyen Kocatepe, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çünkü o insanlar bize sığınmışlar, ‘bizim Müslüman kardeşimiz, dindaşımız, bize yardımcı olurlar, bize sıcak kucaklarını açarlar’ düşüncesiyle bize gelmişler. Ki bize gelenler belki Suriye’den göçenlerin çok az miktarı ama böyle bir suizanla onların günahlarını almayalım. Yani olur ya bir yerde karşılaşılırsa önyargıyla onlara bir tepkili davranış olmasın. Çünkü onlar ezik insanlar, zulüm görmüş, işkence görmüş insanlar. Memleketlerinde yaşama sansını kaybettikleri için silahtan, mermiden, bombadan, kaçarak canlarını kurtarmak düşüncesiyle bize sığınmış insanlar. Dolayısıyla bizim şu anda yapacağımız sadece sakin olmak ve onları bir Tanrı misafiri olarak görmektir.”
MÜLTECİLERLE EVLENENLERE DEVLETİN PARA VERDİĞİ İDDİASI
Vali Kocatepe, Suriyelilerin gelişiyle birlikte çok farklı dedikodular duymaya başladıklarını söyledi. Mülteci bayanlarla evlenenlere devletin para verdiği yönünde söylentiler bile duyduklarını ifade eden Kocatepe, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bazı muhtarlarımız da valiliğe gelerek vali yardımcılarımıza bunu sormuşlar. Yani ‘eğer Suriyeli bayanlarla evlenirsek 19 bin lira para veriliyormuş’ diye vali yardımcılarımıza sormuşlar. Tabi bu rakam değişiyor. Kimi yerde 20, kimi yerde 40 bin oluyor. Böyle bir şey çok komik bir ifade. Ortaya bir latife beyanı olarak söylenmiş olabilir. Bunlara bakmamak lazım. Böyle şeyler modern çağda olmaz. Olması söz konusu bile değil.”
Editör: Haber Merkezi