Türkiye’nin en önemli kömür yataklarından Afşin-Elbistan için yarış hız kazandı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kökenli TAQA firmasının çekilmesinin ardından 3 ülke yatırım kararlılıklarını iletti.  Güney Koreli iki firma Afşin-Elbistan kömür havzası ve santrali için görüşmelerini sürdürürken iki sürpriz talipli daha devreye girdi. Edinilen bilgilere göre kısa süre önce  Çin ve Japonya (Mitsui firması) 12 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı 3 santral ve kömür sahası için bakanlığın kapısını çaldı. İki ülke yatırımda kıyasıya yarışa girerken Japonya’dan gelen heyetin kısa süre önce Enerji Bakanlığı yetkilileri ile görüştükleri öğrenildi. BAE firmasının 1.5 yıllık sürecin sonrasında çekilmesinin ardından benzer bir sorun yaşanmaması için yeni yol haritasında karşı tarafın hükümeti ile de işbirliği yapılması yer alıyor. Bu kapsamda yatırıma ilişkin niyet mektubu yazılacak. İlk etapta 3 olarak planlanan santral sayısının 4’e çıkabileceği ifade ediliyor. Afşin-Elbistan ile bu 3 ülkenin yanı sıra Fransa ile Katar da ilgilenmişti.

G. KORE ÖNDE

Son dönemde hız kazanan görüşmeler hakkında bilgi veren enerji yönetiminden üst düzey bir yetkili “Bugün itibariyle Güney Koreliler bir adım önde görünüyor. Çin ve Japonya da çok ilgili. Kıyasıya bir yarış söz konusu sürecin yıl sonuna kadar netleşmesini bekliyoruz” dedi.Afşin Elbistan Havzası 4,4 milyar ton kömür rezerviyle Türkiye’nin linyit rezervinin yaklaşık yüzde 40’ına sahip. Havzada toplam 8 bin 200 MW kurulu güce sahip yeni santraller kurulabilme potansiyeli var. Enerji Bakanlığı’nda Elektrik Üretim A.Ş.’nin (EÜAŞ) yürüttüğü süreçte yeni şirket B termik santralini satın alacak. C, D ve E’de yeni santralar yapılacak. Toplamda 4 santralin yapılması öngörülüyor. Kömür sahası da verilecek. Kömür için rödovans ödenecek.

1.2 MİLYAR DOLARLIK ÖNLEM

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, kömür rezervlerinin daha etkin kullanımı için Afşin Elbistan bölgesine Hazine garantisi olmadan 10-12 milyar dolarlık yatırım yapılmasının planlandığını belirtmişti. Yıldız, “Bu bölgede kömürden elektrik üretecek yeni bir santralle yaklaşık 1.2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçilmiş olacak’’ tespitini yapmıştı. Enerji yönetimi 2023 yılına kadar minimum 17 bin MW kömür santralini devreye almayı planlıyor.

ÇALIŞMA 1966’DA BAŞLADI

Türkiye’nin linyit yatakları içinde en büyük potansiyele sahip Afşin-Elbistan Linyitleri Sahası, Kahramanmaraş iline bağlı Afşin ve Elbistan ilçeleri arasında 120 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Afşin-Elbistan havzasında ilk çalışmalar 1966 yılında Alman teknik yardımı çerçevesinde bir Alman firması (Otto Gold GmbH) ile Maden Tetkik Arama Enstitüsü’nün (MTA) işbirliği ile başladı. Sistemli bir biçimde yapılan sondajlar neticesinde 1967 yılında ilk linyit keşfedildi.

Editör: Haber Merkezi