Afşin A Termik Santrali ve Afşin Elbistan Linyit İşletmesinin, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ERG-Verbund Elektrik Üretim A.Ş.'ye devriyle alakalı süreç devam ediyor.A Termik Santrali çevresinde bulunan Çoğulhan, Alemdar, Karagöz, Kuşkayası, Yazıbelen, Bakraç, İğdemlik, Berçenek ve Çomudüz Mahalleleri santralin çevreye verdiği zararlardan etkileniyor. 

Santral ve kömür işletmesinin devrinin ardından ERG firmasın sorumluğunun olmasının yanı sıra, işletmelerin mülkiyetinin EÜAŞ'ta olması hasebiyle burada EÜAŞ'ın sorumluluğunun devam etmesi söz konusu.  

Afşin Baro Başkanı Turan;

"Çiftçiler, ERG-Verbund'a, Ürün Zararı Davası Açabilecek”


Afşin Baro Başkanı Av. Mehmet Turan,A Termik Santralinden kaynaklanan zararlar için bölge çiftçilerinin, işletmeyi devralacakERG-Verbund'a "Ürün Zararı Davası" açabileceğini belirtti.
Afşin Baro Başkanı Av. Mehmet TuranAfşin-Elbistan A Termik Santrali ile kömür sahası olan Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü'nün 20 yıllığına ERG-Verbund Elektrik'e devredilmesi durumunda,santralden kaynaklanan zararlara EÜAŞ ile birlikte ortak olacağını ifade etti. Afşin Baro Başkanı Mehmet Turan, Afşin'de santrallerinbüyük bir tarım alanına zarar verdiğini söyledi.
Bölge çiftçisinin her yıl Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ) yaklaşık 2 milyon TL değerinde ürün zararı bedeli davası açtığına değinen Afşin Baro Başkanı Turan, "A Termik Santrali ve AEL İşletme Müdürlüğünün işletmesine talip olan ERG- Verbund Şirketi, santralden kaynaklanan zararlarda, bölge çiftçisinin sorumluluğunu da üzerine alacak" dedi.

Bölge çiftçileri tarafından 8 yıldır EÜAŞ'a ürün zararı ve toprak kaybı davası açıldığını belirten Turan, "Afşin- Elbistan bölgemizde çiftçilik yapan vatandaşlarımız 2007 yılından buyana EÜAŞ'a ürün zararı bedeli davası açıyor. Afşin ve Elbistan'daki çiftçiler tarafından, yılda yaklaşık 1500 ürün zararı bedel davası açılıyor. Bu kapsamda açılan davalar sonucunda 2007 yılından bu yana eski Enerji Bakanımız Taner YıldızEÜAŞ tarafından bölge çiftçisine 20 milyon TL'ye yakın ürün zararından dolayı tazminat ödendiğini belirtti. Bölge çiftçilerimize her yıl 2 milyon TL'ye yakın ürün zararı bedeli ödendiğini söyleyebiliriz" dedi.  

Ürün zararı bedellerinin tespitinin uzman bilirkişiler tarafından yapıldığını aktaran Turan, " Bilindiği üzere şu anda, bölgemizde A ve B olmak üzere iki termik santralimiz var. Son ürün dosyalarıyla ilgili bilirkişilerin verdiği raporlarda, santralin 15 kilometreye kadar zarar vermiş olduğu ortaya çıkarıldı. Ayrıca hakim müfrezlerine göre bilir kişilerimiz hangi parsele ne kadar zarar verdiklerini aynı zamanda santralin çalışma kapasitesini burada hesap ettiler. Bu zarar, rüzgar yönü açısından değerlendiriyor, santrallere olan taşınmazların mesafeleri dikkate alınarak elde ediliyor. Bölgemizde çiftçi topraklarının A'dan ne kadar, B'den ne kadar zarar geldiği uzman bilirkişiler tarafından çok net olarak hesaplanıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda bölge halkının yeni kurulacak termik santralleri desteklememesi gerektiğini ifade eden Turan konuşmasını şöyle bitirdi:

" Bütün bu olumsuzluklara rağmen, bölgemize yeni termik santrallerinin yapılması söz konusu. Müvekkillerimizin, vatandaşlarımızın ve çiftçilerimizin bölgeye yeni santrallerin yapılmasını beklediklerini görüyorum ve bu duruma çokta üzülüyorum. Paranın bir yere kadar sorunlarımızı çözdüğünü unutuyoruz, sağlımız elimizden gidiyor. Afşin ve Elbistan'da kanser vakaları son zamanlarda oldukça arttı. Sağlımız tehdit altında fakat buna rağmen bölge insanımızın aklında tarlalarımız istimlak olsun,  yeni santraller yapılsın diye kendi vücut bütünlüğümüzü zora sokmayı göze alıyoruz.  Artık buna dur demek lazım. Çevre duyarlılığı bölgemizde, ilçemizde, mahallemizde hiç yok desek doru söylemiş oluruz. Bu anlamda Afşin ve Elbistan bölgesinde çeşitli çevre dernekleri kurularak "Termik santrallere hayır" şeklinde bir kampanyanın yürütülmesi gerekiyor. Bu anlamda da insanlarımızı uyaracak, önüne geçecek aydın insanların, Sivil Toplum Kuruluşları kanalı ile bu konuda tepki vermelerini ümit ediyorum”

Editör: Haber Merkezi