UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesinde açılan sergide, Türkiye'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan 18 varlık,  UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kayıtlı 18 adet unsur ile UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olan 6 ilin tanıtıldığı materyaller yer aldı.

Serginin açılışında konuşan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, “Türkiye’de bulunan UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan eserlerin tanıtıldığı serginin ilkinin Afşin’de açılması Eshab-ı Kehf’e büyük bir değer kattı.” dedi.

-“Aslolan Eshab-ı Kehf Afşin’dedir”

Kahramanmaraş’ın tarihi mekanlar açısından zengin bir il olduğunu ifade eden AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, “ Dünyanın bir çok yerinde Eshab-ı Kehf ile alakalı mekanlar vardır. Fakat aslolan Eshab-ı Kehf’in burada, Afşin’de olduğu gerçeğidir. Eshab-ı Kehf, ilim adamlarına ve bilim adamlarına göre de Afşin’dedir. Çünkü Kuranı Kerimde geçen tarife en uygun yer Afşin’dir. Ayrıca Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve beylikler döneminden kalan tarihi eserlerin hepsinin bir arada bulunması da bu gerçekliğin apaçık bir belgesidir. Eshab-ı Kehf bizdedir diyen bölgelerin insanların içerisinde ne Yemliha, ne Mekselina ve diğer yedi uyurların isimlerine rastlayamazsınız. Bunun dışında yedi uyurların isimlerinin Afşin’de yaşayan halk tarafından geçmişten buyana çocuklara ad olarak konuluyor olması da bu gerçekliği destekleyen kanıtlardan bir tanesidir. Türkiye genelinde açılacak UNESCO Dünya Mirası Türkiye Sergisinin ilkinin Afşin’de açılması Kahramanmaraş’ımıza ve eserlerimize büyük bir değer kattı. Bu serginin açılmasında emekleri bulunan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Türkiye’nin UNSECO’ya birçok unsur veren ve dünya miras alanıyla katılım sağlayan ülkelerin başında geldiğini belirten Turizm ve Tanıtma Platformu Genel Başkanı Fikret Yıldız, “ Sahip olduğumuz mirasları, değerlerimizi kendi insanlarımıza olduğu kadar dünya insanlarına da çok iyi anlatmamız gerekiyor. Turizm, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ında hassasiyetle üzerinde durduğu bir konu. Yaşadığımız pandemi sürecinin ileriki zamanlarda biteceğini düşünerek her konuda hazır olmamız gerekiyor. Özellikle dünya mirası alanlarımızı hak ettiği düzeyde hem ülkemizde hem de yurtdışında tanıtmamız gerekiyor. Turizm ve Tanıtma Platformu olarak ülkemizde UNESCO’ya tescil olan unsurlarla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu toplanan verileri hedef kitlelere ulaştırmamız gerekiyor. Bugüne kadar hazırlanan tanıtım materyallerinden elde ettiğimiz verilerle sergimizi açtık. 81 İlde açacağımız kalıcı sergilerle her ilimizin birbirini tanımasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kabulü ile Cumhurbaşkanlığı Külliyemizde bu sergimiz açılacak.” açıklamasında bulundu.

-Eshab-ı Kehf Belgeselle Tanıtılacak

TUTAP olarak Afşin Eshab-ı Kehf’in tanıtılması için belgesel çalışmalarını başlatacaklarını ifade eden Yıldız, “ Kuranı Kerimde geçen Eshab-ı Kehf, yedi uyurlar olayı tüm dünyayı ilgilendiriyor. Burası sadece Kahramanmaraş özelinde sahiplenen bir alan değil. Burayla alakalı bugüne kadar yapılmış en kapsamlı, en kaliteli belgesel çalışmamızı da yarın itibariyle başlatacağız.” diye konuştu.

Eshab-ı Kehf, mağara arkadaşları ilahi, semavi, mucizevi bir olay olduğunu ifade eden Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı ise, “Kuranda bahis konusu olan bu delil dahi somut olarak Eshab-ı Kehf’in UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine alınması için yeterli bir nedendir.” dedi.

UNSECO Dünya Mirası Türkiye Sergisinin ilkinin Afşin’de açılmasından dolayı memnuniyetini ifade eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven de, şu ifadelere yer verdi:

“Eshab-ı Kehf 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alındı. Geldiğimiz noktada UNESCO’nun bir şehrin tanıtımında, turizminin gelişmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu gördük. Özellikle yapılan istatistiklere göre dünya üzerinde turistlerin yüzde otuzu UNESCO listesini geziyor. Kahramanmaraş olarak, Afşin olarak turizmde var olmak istiyorsak, turizm geliri elde etmek istiyorsak, insanlarımıza bu noktada bir ekmek kapısı açmak istiyorsak bu sürece devam etmek zorundayız. Eshab-ı Kehf tüm insanlığın ortak mirası ve tüm insanlara bunu tanıtmak istiyoruz. Ayrıca ilçemizde üretilen lavanta turizmiyle bunu desteklemek istiyoruz. Afşin olarak hedefimiz tüm insanlığa ait olan bu manevi mekanın UNESCO Dünya Mirası Kalıcı listesine alınmasını sağlamak. Serginin açılmasında emekleri bulunan herkese teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek, sergi gezildi.

Pandemi dolayısıyla katılımın sınırlı tutulduğu serginin açılışına, Afşin İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı İsmail Serhat Çakar, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, AK Parti Afşin İlçe Başkanı İsmail Safi, TUTAP Akdeniz Bölge Temsilcisi Serhan Erdoğanyılmaz, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İlbey Demir, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Emiroğlu ile ilgililer katıldı.

Editör: Haber Merkezi