Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi, rölyef sanatıyla öğrencilerin elinde ahşap üzerine üç boyutlu hale getiriliyor.

Türkiye'deki inanç merkezleri arasında yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi, kültürel ve manevi mirasının yanında görselliğiyle de dikkati çekiyor. 1600 yıllık tarihi bulunan Selçuklu ve Osmanlı Devletinden izler taşıyan tarihi mekan Esahab-ı Kehf, rölyef sanatıyla üç boyutlu hale geliyor.

Atatürk Mesleki ve Teknik Endüstri Meslek Lisesinde eğitim gören öğrenciler mobilya atölyesinde Afşin Atatürk Mesleki ve Teknik Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, okulda kurulan atölyede, külliyeyi dünyaya tanıtmak için rölyef sanatıyla ahşaba motif olarak işleyip 3 boyutlu hale getirecek. Öğrenciler ayrıca mermer ve metal üzerine ilçenin tarihi ve doğal güzelliklerini yansıtacak.

Okulun ahşap atölyesinde bulunan CNC router makinesi ile ahşap, mermer ve metal üzerine işlemeler yapabildiklerini söylenen Afşin Atatürk Mesleki ve Teknik Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Halil Öztürk, Eshab-ı Kehf Külliyesini ahşap üzerine işleyerek tüm dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.

Eshab-ı Kehf'in tarih ve kültür turizm bakımından bölgenin en önemli değerlerinden biri olduğunu söyleyen Öztürk, " Okulumuzda mobilya öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alan Eshab-ı Kehf'i ahşapta üç boyutlu hale getiriyoruz.  Yapılan çalışmalar görenlerin beğenisi ve ilgisini çekiyor" dedi.

Afşin'de rölyef oyma sanatına yönelik başka bir çalışma bulunmadığını belirten Öztürk, " İlçemizdeki bulunan mobilya sektöründeki esnaflarımız bölge ilçelere gitmekte ve işlerini yaptırmaktalar. Okul olarak gerekli alt yapıyı oluşturduğumuz takdirde döner sermaye işletmesi açarak Afşin esnafına da hizmet etmek istiyoruz. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizin yapmış olduğu çalışmalar vatandaşlarımızın da ilgisini çekmekte. Eshab-ı Kehf çalışmasının yanı sıra Osmanlı arması ve Arapça harflerin işlenmesi ayrı bir güzellik oluşturmakta. Burada yapılan çalışmalarımızla Eshab-ı Kehf Külliyesinin tanıtımına katkıda bulunmak istiyoruz. Mobilya bölümümüze böyle bir makinenin kazandırılmasında emeği geçen Afşin Kaymakamımız Ali Edip Budan'a okulumuz adına teşekkür ediyorum. " açıklamasında bulundu.

Öğrencilerin mobilya atölyesinde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Mobilya ve İç Tasarım Alan Şefi Ramazan Turan Genç ise, " Atölyemizde 10. sınıf öğrencilerimize el becerilerine yönelik dersler veriyoruz. 11. sınıf öğrencilerimizle ise biraz daha sanayiye yönelik çalışmalarda bulunuyoruz ve CNC router makinesi ile ahşap oyma çalışmalarına başlıyoruz. Okulumuza kazandırılan ahşap oyma makinesinin eğitimlerini öğrencilerimize vermeye başladık. " diye konuştu.

Öğrencilerin yapılan çalışmalara ilgi gösterdiğini ve derste mutlu olduklarını ifade eden Genç, " Makinede yapılan ilk çalışmalarımızda Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesini yapmaya başladık. Daha sonra ahşaba başka motifler işlemeye başladık. Fakat öncelikli olarak Eshab-ı Kehf'in tanıtımına katkıda bulunabilmek için çalışmalarımızı buna yoğunlaştırdık. " açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi