Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve iki gün sürecek olan Uluslar arası Selçuklu Döneminde Maraş Sempozyumu başladı.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür ve Turizm Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan sempozyum Mehter Takımı’nın verdiği mini konserle başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Açılış konuşmaları bölümünde Düzenleme Kurulu adına Prof. Dr. İlyas Gökhan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak birer konuşma yaptılar.

Daha sonra kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ın kadim bir medeniyetin izlerini taşıdığını ifade ederek: “Kadim medeniyetimizin izlerini taşıyan Kahramanmaraş, edebiyatın ve şiirin başkenti olmuş bir şehirdir. Dünya tarihine çok büyük eserler bir bırakan bir şehir olan Kahramanmaraş, birçok şair yazar ve düşünce adamını yetiştirmiş önemli bir şehirdir.

Bu sempozyumda sunulacak olan bildirgeler kitap haline getirilerek bastırılacak ve yayın hayatına kazandırılacak.

Büyükşehir Belediyesi olarak çok yoğun kültürel programlar yapıyoruz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş’ta tarihi çarşılarımızla beraber, birçok tarihi konaklarımız restore ederek ayağa kaldırma gayretindeyiz.

Gerek yurt içinden ve gerekse yurt dışından gelerek sempozyumumuza katılan tüm akademisyenlerimize hoş geldiniz diyor saygılar sunuyorum” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise Kahramanmaraş’ın birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir şehir olmasından dolayı gurur duyduklarını ifade ederek: “Böylesine önemli bir şehrin tarihi varlığını ortaya çıkarmak adına özellikle mahalli idarelerimiz tarafından yapılan bu tür önemli programları yerinde ve anlamlı buluyorum.

Şehirlerin vizyonuna baktığımızda gelenekleri, görenekleri ve birtakım kültürel etkinliğikleri olduğu görülür. Bu tür sempozyumlar ise hem bunların günışığına çıkmasını sağlar hem de gelecek kuşaklara aktırılması açısından önem arz eder. Bu sempozyumun düzenlenmesinde başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bu vesile ilimize gelen bütün akademisyenlerimize de hoş geldiniz diyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun birinci oturumuna geçildi.

Oturum Başkanı Prof. Dr. Abdülkerim Özaydın’ın yönettiği birinci oturumda  Prof. Dr. Mehmet Özkarcı; “Kahramanmaraş'ta Anadolu Selçuklu Mimarisine Bakış”, Prof. Dr. Mustafa Keskin; “Selçuklu Türkleri ve Haçlı Seferleri”,  Prof. Dr. Orhan Doğan - Arş. Gör. Aysel Erdoğan; “I.Gıyaseddin Keyhüsrev Döneminde Maraş ve Çevresinin Siyasi Durumu”, Prof. Dr. Ejder Okumuş; “Maraş’ın Kolektif Dinî Hafızasında Selçukluların Yeri: Eshab-ı Kehf Örneği” ve Prof. Dr. İlyas Gökhan; “Sultan I. İzzeddin Keykavus Döneminde Maraş Bölgesinde Cereyan Eden Olaylar” konularında bildirilerini sundular.

Sempozyuma Türkiye genelindeki üniversitelerin haricinde, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Sırbistan ve Borsa Hersek’ten de akademisyenler bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi