KahramanmaraşBüyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) işbirliği ile düzenlenen ''Uluslararası İslam ve Model İnsan Sempozyumu'', yurt içi ve yurt dışından 200 akademisyenin katılımıyla başladı.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma katılanlar, KahramanmaraşBüyükşehir Belediyesi mehter takımının konseriyle karşılandı.

Düzenleme kurulu adına Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, burada yaptığı konuşmada, kentte 2005'ten bu yana ciddi anlamda sempozyumlar yapıldığını söyledi.

350 bilim adamının katılımıyla KahramanmaraşSempozyumu adıyla başlayan çalışmaların devam ettiğini dile getiren Kabakcı, 90 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen şehrin bir tarihinin yazılmadığını, farklı üniversitelerle, yakın zamanda da Sütçü İmam Üniversitesiyle sempozyumların bir kısmını beraber gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kahramanmaraş'ın 200 yıl Dulkadiroğlu Beyliği'ne başkentlik yaptığı için öncelikle bir başkent olduğunun kayıt altına alınması amacıyla Dulkadiroğlu Sempozyumu'nu da düzenlediklerini ifade eden Kabakcı, yaklaşık 100 bin kilometrelik Adıyaman, Malatya ve Adana bölgelerinden başlayarak Ankara'nın Çubuk ilçesine kadar uzanan alanıyla Dulkadiroğlu Beyliği'nin medeniyetin baş köşelerinden biri olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Düzenlenen sempozyumlarla Kahramanmaraş'ın tarihini, kültürel yapısını kayıt altına aldıklarını anlatan Kabakcı, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin manifestosunu yazan bu kahraman şehrin milli mücadelesinin kitabı yazılmamıştı. Ve bununla ilgili olarak yapmış olduğumuz sempozyumda 130’a yakın bilim adamı sempozyuma katıldı, bin 800 sayfalık bir bildiri metni oluştu. İnşallah yakın zamanda beş ciltlik kitap halinde sempozyum bildirilerimiz yayınlanacak. Yine geçen sene şiirin ve şairin başkenti olan, UNESCO Edebiyat Şehri’ne aday olan şehrimiz son devir Osmanlı şairlerinden Sultan-ı Şüheda Sümbülzade Vehbi adına bir sempozyum gerçekleştirdik. Yine dört tane geleneksel Türk sporları ve güreşi üzerine sempozyum gerçekleştirdik. Geçen yıl yapmış olduğumuz Geleneksel Güreş Sempozyumu TÜBİTAK tarafından son 10 yılın en ciddi yapılan sempozyumu seçildi. Yine geçtiğimiz yıl üniversitemizle birlikte yaptığımız Antik Çağda Maraş Sempozyumuyla beş tane sempozyum gerçekleştirmiş olduk. Bu yapmış olduğumuz sempozyum, ekim ayında Mondros'un 100. yılı münasebetiyle Atatürk Tarih Kurumu ile yapacağımız sempozyum var. Şehir ve Kültür adlı da bir sempozyum çalışmamız devam ediyor."

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can da üniversitenin gelecek yıllarda daha ileri noktalara gideceğini belirtti.

Sempozyumun konusunu çok önemsediğini vurgulayan Can, "Bu konu hassaten üniversitemizi çok ilgilendiriyor. Bizim nitelikli insan yetiştirmemiz lazım. Bizim kaliteli meslek elemanları yetiştirmemiz lazım, bizim Peygamberimize atfen ifade edildiği gibi 'Üsve-i hasene' örneklerinden bizim faydalanmamız lazım. Bizim kamil insan yetiştirme yolunda gayretler göstermemiz lazım. Bu bakımdan sempozyumun konusunu ve bu sempozyumda tartışılan bildirileri ile araştırma sonuçlarını önemsiyorum." diye konuştu.

- "Bugün batının model insanı yoktur"

KSÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akif Özdoğan ise sempozyumda 200 bilim adamının bildiri sunacağına işaret etti.

Kur'an-ı Kerim'in model insanı oluşturan numune bir kitap olduğunu vurgulayan Özdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sahabede aynen peygamberimize uymuşlar ve peygamberimizin değiştirici, yönlendirici ve sistem kurucu özelliklerini görmekteyiz. Müslümanlar, Kur'an-ı Kerim'i ve Allah Resulünü model alarak Cebeli Tarık Boğazı'ndan Çin Seddi'ne kadar olan sahayı fethetmek suretiyle bu bölgelere İslam'ı ve İslam'ın kurucu değerlerini götürmüşlerdir. Bugün batının model insanı yoktur ama bizim model insanımız var o da Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimizdir. Batı maddi olarak gelişmesine rağmen rol modeli olmadığından bugün buhran içerisindedir, iflasın eşiğindedir. Bizler de zaten Avrupa'yı taklit ettiğimizden bu sefaletin ve buhranın içerisindeyiz." diye konuştu. 

İl Müftüsü Celal Sürgeç de İslam coğrafyasının en önemli kıtlığı, yokluğu, yoksunluğunun kamil insan yetiştirememe yokluğu olduğunu belirterek Kahramanmaraş'ın tarihte çok önemli rol oynayan bir şehir olduğuna dikkati çekti.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Cemal Tanrıverdi'nin selamlama konuşmasının ardından sempozyumun açılış oturumuna geçildi.

Sempozyum, KSÜ Avşar Yerleşkesi'nde 6 ayrı salonda 200 akademisyenin sunacağı bildirilerle yarın sona erecek.

Editör: Haber Merkezi