Afşin Belediyesi ve fotoğraf sanatçısı Mustafa Ertekin tarafından organize edilen Ulusal Afşin Fotokampı, birçok usta fotoğrafçı tarafından desteklenerek, Afşin’in tanıtımına katkı sunulacak.

Hanımlar Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “İlçemizde bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz Ulusal Afşin Fotokampı için toplandık. Bu organizasyonu özellikle ilçemizdeki insanlarımızın ve sivil toplum örgütlerimizin sahiplenmesi bizim için çok önemli. Kampımızda neler yapılacağını istişare ettik. Yapılacak fotokamptan çok ümitliyim. Afşin’in tanıtımına önemli bir katkı sağlayacak bu organizasyonu inşallah beşincisini, altıncısını gerçekleştireceğiz.” dedi.

Afşin’in turizm potansiyelini geliştirme konusunda birçok önemli adımın atıldığını ifade eden Güven, “İlçemizin ayrı bir değeri olan, altında ne olduğunu bilmediğimiz ve efsane haline gelen Yassı Höyükte uzman arkeologlar tarafından kazı çalışmamız olacak. Haziran ayıyla birlikte lavanta turizmi için birçok misafiri ilçemizde ağırlayacağız. Buna ek olarak bu fotokamp organizasyonu bizim çok değer verdiğimiz bir proje oldu. Bu projemizi hayata geçiren üstadımız, Afşinli fotoğraf sanatçımız Mustafa Ertekin ve katılm sağlayacak misafirlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ülkenin birçok yerinde fotoğraf kampı ve organizasyona katıldığını aktaran Afşinli fotoğraf sanatçısı Mustafa Ertekin, dışarıda yapılan organizasyonları Afşin’de de yapma kararı aldıklarını belirtti.

Bu yıl ilki düzenlenecek “Afşin Ulusal Fotokampı” temasının Binboğa-Hurman Çayı olduğunu belirten fotoğraf sanatçısı Mustafa Ertekin, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen usta fotografçılar tarafından Afşin’in doğal güzelliklerinin yüzde 80’inin fotoğraflanacağını belirtti.

Pandemi nedeniyle katılımı sınırlı tuttuklarına değinen Ertekin, “İlçemizde bu organizasyonu hayata geçirme fikrini Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven’e aktardığımızda sonuna kadar bizleri destekleyeceğini belirtti ve yaklaşık 1 yıldır kamp için çalışmalarımıza başladık. Koronavirüs salgını dolayısıyla katılım sınırlı tutmak zorunda kaldık. Ülke genelinde fotoğraf adına önemli yere gelmiş fotoğraf hocalarımızı davet ettik ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen 100 kişilik fotoğraf grubuna önderlik edecek. Her hocamıza 8 fotografçı vereceğiz ve daha önceden belirlediğimiz rotalarda fotoğraf çekmelerini isteyeceğiz. 3 günlük bir kamp ile Afşin’in doğal güzelliklerini fotoğraflamış olacağız.” diye konuştu.

- “Afşin’i kayıt altına almak istiyoruz”

İlerleyen yıllarda da bu organizasyonu daha geniş katılımla yapmak istediklerini ifade eden Ertekin, “Yapmış olduğumuz çalışmaları kitaplaştırmak istiyoruz. Bu çalışmalarla günümüz araştırmalarına kaynak olmasını ve gelecekteki kuşaklara ciddi bir arşiv bırakmış olacağız. Afşin’in doğasıyla, kültürüyle, tarihi ve var olan tüm değerlerini kayıt altına almak istiyoruz.”

- “Afşin’in endemik kültürünü tanıtmak istiyoruz”

Afşin’in en önemli kültürel ögelerinden bir tanesinin ‘ozan kültürü’ olduğuna değinen Ertekin, Afşin’in endemik bir kültürü olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“ Afşin konum olarak Malatya, Sivas ve Kayseri çok yakın. Bilindiği üzere endemik çiçekler sadece ana iklimlerin kesiştiği özel yerlerde yetişir. Afşin’de farklı kültürlerin kesiştiği bir noktada yer alıyor. Dolayısıyla Afşin’in kültürü de endemik bir kültür. Bu yüzden bizim Afşin’imizin ozanları kendine özgü bir endemik bir kültürden beslenmişler. Aşık Mahzuni Şerif, Hayati Vasfi Taşyürek ve Aşık Yener’in gibi İlçemizde Derdiçok, Behlül Ali gibi çok fazla şair imam vardır.Bu kültür zenginliğimizi Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz.

Toplantıya, Belediye Başkanı Yardımcısı Hasan Ali Gedik, Halk Ozanları Derneği Başkanı Ahmet Karakaya ile mahalle muhtarları katıldı.

Editör: Haber Merkezi