Türkoğlu’nda yapılan kazı çalışmalarında 9 bin yıllık şehir kalıntıları bulundu. 
İlçeye bağlı Kelibişler Mahallesi'nde, 2013 yılında başlanan arkeolojik kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşıldığı bildirildi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi arkeologları tarafından, Domuztepe mevkiinde yapılan kazı çalışmalarında 9 bin yıl öncesine ait çok önemli ve geniş bir alana kurulmuş en eski yerleşim merkezi kalıntıları tespit edildi.

Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, bir kısmı Türkoğlu sınırları içerisinde olan bir kısmı da Pazarcık sınırları içerisinde yer alan, Kelibişler Mahallesi'ndeki Domuztepe höyüğünde bulunan tarihi 9 bin yıl öncesine dayanan kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Okumuş, "Burada değerli Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji hocamız Prof. Halil Tekin hocamız eşliğinde son dört yıldır kazı çalışması yapılıyor. Daha önce de aynı bölgede Amerikalı arkeologların 20 yıl çalışma yaptığını değerli hocamdan öğrendim. Kazı alanının ve insanlık tarihinin geçmişinde 9 bin yıl öncesine dayanması bizi gerçekten heyecanlandırdı. Hem Türkoğlu’muzun tarihine, hem de Kahramanmaraş’ımızın tarihine, hem de insanlık tarihine ışık tutacak emarelerin olduğunu öğrendik. Kazı alanına ilk defa geldim ve bunun heyecanını yaşıyorum. Buraya hizmet veren değerli Kültür Turizm İl Müdürümüz Seydi Küçükdağlı’ya da teşekkür ediyoruz. İnşallah bundan sonrada Halil hocamla birlikte kazı ekibiyle birlikte daha büyük çalışmaların yapılacağını öğrendik. Türkoğlu Belediyesi olarak kazı çalışmaları yapan değerli hocalarımız, değerli müdürlerimize bundan önce yapmış olduğumuz destek gibi, bundan sonrada her türlü desteği yapmaya hazırız" dedi. 

Kazı çalışmalarını baştan sona takip eden Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Halil Tekin de, 2013 yılında ilk kez bölgeye çalışmaya geldiğinde çok heyecanlandığını belirterek, "Çünkü zaten bilgi sahibiydik ama çıplak gözle görünce ve kültürel değerleri görünce çok daha heyecan duyduk. Bunun da ötesinde gerek kültür ve turizm müdürümüz ve çalışanları gerekse Belediye Başkanımız Sayın Osman Okumuş ve Pazarcık Belediye Başkanımız Yakup Hamdi Bozdağ her türlü destekleri verdiler. Onların sayesinde burada çok iyi işler yapacağımızdan eminiz. Bu fırsatı bize verdiğiniz içinde çok çok teşekkür ederiz" diye konuştu. 

Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydi Küçükdağlı da, 2016 yılı kazı çalışmaları programı kapsamında 6 alanda kazı çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Bugün uzun zaman önce başlayan kazı alanlarından bir tanesindeyiz. 1993-1994 de Amerikalıların araştırması sonucu 1995 yılında kazı çalışmaları başlanmış sonra ara verilmiş. Daha sonra 2003’den 2008 yılına kadar Amerikalılarla çalışmaya başladık. 2012 yılına kadar İngilizlerin başkanlığında kazılar devam etti. Çok şükür 2013 yılında yabancı kazı olan Domuztepe kazısını Türk kazısına geçirdik. Kahramanmaraş'ımızın arkeoloji müzesinin 3 nolu salonda modern teşhis salonuyla Domuztepe höyük kazı alanı canlandırılmış vaziyette. Bölgedeki müzeler içerisinde Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi'nin antik fil ve Maraş aslanıyla beraber en sıra dışı olanlardan biri de Domuztepe kazı alanının canlandırmalarının olmuş olmasıdır" şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi