Türkiye’nin topografik yapısı en zor yerlerinden biri olan Kahramanmaraş-Göksun-Kayseri karayolunda çalışmalar hızla ilerliyor. Yatırım bedeli yaklaşık bir milyar TL olan yol, 11 yıl önceki Türkiye’nin durumu göz önüne alındığında daha da önemli hale geliyor. 11 yıl önce bir milyar dolar borç alabilmek için kapı kapı dolaşan Türkiye’nin, şimdi sadece 76 kilometrelik bir yol için bir milyar TL kaynak ayırıyor olması, ülkenin geldiği noktayı gözler önüne seriyor.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından geçen yıl temeli atılan Kahramanmaraş-Göksun karayolunda çalışmalar 24 saat esaslı olarak devam ediyor. Bünyesinde en uzunu 2 bin 847 metre olan 6 tünel, 8 viyadük ve 4 köprülü kavşak bulunan yolun, 2015 yılının başında tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor.
Güneydoğu Anadolu’nun İç Anadolu ve Karadeniz’e açılması açısından da önem taşıyacak olan yol, tamamlandığında bölgenin de cazibe merkezi haline gelerek geçiş üstünlüğü kazanmasını sağlayacak. Mevcut uzunluğu 89 kilometre olan Kahramanmaraş-Göksun arası ise bu yatırımla birlikte 13 kilometre kısalarak 76 kilometreye düşecek. Güzergahtaki bu kısalma nedeniyle de yatırımın 10 yılda kendini amorti etmesi bekleniyor.
Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Milletvekilleri Dr. Yıldırım Ramazanoğlu ve Sıtkı Güvenç ile AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, yaklaşık 750 personelin görev yaptığı şantiyeyi ziyaret ederek, çalışmalar hakkında yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldılar.
Viyadükleri ve tünelleri dolaşarak, ilerlemeleri yerinde gözlemleyen heyet, gayretli çalışmalarından dolayı da personelleri kutladı.
İncelemenin ardından açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, böyle önemli bir yatırımı kente kazandırmaktan duydukları mutluluğu ifade etti. Kocatepe, “Kahramanmaraş-Göksun arasındaki bölümde Anıt kavşağı, Üniversite kavşağı, Üngüt kavşağı ve OSB kavşağı olmak üzere 4 adet farklı yükseltide köprülü kavşak var. Aynı zamanda Ceyhan köprüsü ile Andırın yol ayrımı arasında da güzergah değişikliği var. Yani mevcut yolu takip etmeyerek daha batıdan güzergah seçildi. Bu da 13 kilometrelik kısalma sağlıyor. 2015 yılında inşallah buraya geldiğimizde viyadük ve tünellerden geçerek Göksun’a ulaşmış olacağız” diye konuştu.
Geziye katılan AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Erkoç’ta, tarihi anlara şahit olmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. AK Parti İl Başkanlığı döneminde bu projenin hayata geçirilmesi için yoğun gayret gösteren Erkoç, bu yatırımın ülkenin geldiği noktayı göstermesi açısından da büyük önem taşıdığını belirtti. Erkoç, şöyle konuştu:
“2002 öncesindeki Türkiye’yi hatırlayın. Türkiye bir milyar TL borç bulabilmek için 80 kapıya 90 deynek vuruyordu. Bunu geçmişi kötülemek için söylemiyorum ama durum böyleydi. Ülkemizin geldiği noktada Göksun-Kahramanmaraş arasına harcanan para tam bir milyar TL. Burada 6 tünel, 8 viyadük var. Bu sayı güzergaha göre değişebiliyor. Şu an proje devam ediyor. Bu yol kentimize de bir geçiş üstünlüğü sağlayacak. Geçmişte bu üstünlüğün olmayışından dolayı şikayet ederdik ama bu yol bittiğinde şehrimiz bu üstünlüğü kazanacak. Milletimize hayırlı uğurlu olsun. Ak Parti hayalleri gerçek yapmaya devam edecek. Hatırlayın buranın temelini atalı bir yıl oldu. Bir de Bolu tünellerini hatırlayın 20 yıl sürmüştü. İşte istikrarın Türkiye’ye ne getirdiği ortada. İnşallah Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye, ak kadrolarla birlikte hayalleri gerçek yapmaya devam edecek.”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Dr. Yıldırım Ramazanoğlu ise kentin ülkenin medarı iftiharı olacak bir yatırıma kavuştuğunu söyledi. Bu tür yatırımların artarak devam etmesini istediklerini belirten Ramazanoğlu, şunları kaydetti:
“Öncelikle Sayın Başbakanımıza, tüm değerli kabine üyelerimize ve özellikle ulaştırma bakanımıza şükranlarımı sunuyorum. Türkiye coğrafyasının en zor bölgelerinden biri olan 89 kilometrelik yolu, 13 kilometre kısaltarak 76 kilometreye düşüren bu güzergah, adeta cetvelle çizilmiş gibi, otoyolların da üstünde vasıflarla donatılmış, her biri çift tüplü 6’ya çıkan tünel sayısı ve 8’e çıkan viyadük sayısıyla ülkemizin medarı iftiharı haline dönüşen bir yatırıma dönüşmüştür. Böyle bir projenin gelecekte de benzer projelerle, tamamlayıcı yollarla taçlandırılmasını temenni ediyoruz. Bu vesileyle Kahramanmaraş’ımıza böyle güzel bir yatırımın hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç’te hayallerin gerçeğe dönüştüğü bir yatırımı kente kazandırdıklarını ifade etti. Bu yolların, ülkenin ve milletin yeniden özgüven kazanmasını sağladığını dile getiren Güvenç, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün, burada hayal olan bir düşüncenin, gerçeğe dönüşmesine şahit oluyoruz. Tarihi bir olaya şahit oluyoruz, onun mutluluğunu yaşıyoruz. Gerçekten bu yollar ve tüneller tekrardan ülkemizin özgüvenini kazanmasına neden olmuştur. Neler yapacağımızı, böylelikle ortaya koymuş oluyoruz. Siyasi istikrarın ekonomik istikrarı, ekonomik istikrarın da ne tür hizmetleri, hayal olan hizmetleri bir bir gerçekleştirmesine nasıl vesile olduğunu görmüş oluyoruz. Son derece mutluyuz gerçekten.”
Editör: Haber Merkezi