Afşin Eshab-ı Kehf külliyesinin de aday olduğu UNESCO Kültürel Miraslar Listesi açıklandı. Türkiye’den listeye 2 kültür varlığı daha dahil oldu. Böylelikle Türkiye’nin varlık sayısı 13’ten 15’e çıktı.

            Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri'nin ardından Türkiye'den bir yer daha Unesco Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı'nda Türkiye'nin "Efes" dosyası, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi.

            Konuyla ilgili yapılan açıklama da “BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO'ya bağlı Dünya Miras Komitesi'ne Kasım 2013'te UNESCO seçimler tarihinin en yüksek oyunu alarak 121 oyla birinci sıradan seçilen Türkiye'nin "Efes" ve "Diyarbakır Kalesi - Hevsel Bahçeleri" adaylık başvuruları halen Bonn'da devam etmekte olan Dünya Miras Komitesi 39. toplantısında oybirliğiyle kabul edilmiş ve bu iki yeni alan UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmiştir” denildi.

            Böylelikle; Türkiye'nin Dünya Miras Listesi'ne ilk kaydedilen alanı olan İstanbul Tarihi Yarımadası'nın tescilinin otuzuncu yıldönümünün kutlandığı 2015 yılında, Efes ve Diyarbakır'ın da eklenmesiyle; Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne tescilli varlıklarının sayısı on üçten on beşe yükseldi.

            2015 Yılı İtibariyle Türkiye'den UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'nde yer alan tarihi yerler şöyle:

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçesi Kültürel Peyzajı, Efes Antik Kenti (İzmir), İstanbul'un Tarihi Alanları, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), Hattuşaş (Boğazköy), Nemrut Dağı (Adıyaman), Xanthos-Letoon (Antalya), Hieropolis (Pamukkale), Safranbolu (Karabük), Truva Antik Kenti (Çanakkale), Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), Bergama Çok Katmanlı Kültür Peyzajı (İzmir), Cumalıkızık (Bursa).
Editör: Haber Merkezi