Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, Türkiye’de son dönemde yaşanan maden faciaları ve iş kazalarına bağlı işçi ölümlerinin arttığına dikkat çekerek, “Biz teröre bu kadar şehit vermedik. Bu maden ve iş kazalarını bitirmek zorundayız” dedi.

Gülnar, beraberindeki Türk-İş Kahramanmaraş İl Temsilcisi Ö. Lütfi Ergün ile Elbistan ve Afşin’deki işçi sendikalarının temsilcileriyle bir araya geldi. Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şubesi’nde gerçekleşen buluşmaya, Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç ve Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin katıldı.

Sendika başkanları burada bir süre sendikal çalışmalar ve önümüzdeki günlerde sendika temsilcilerine yönelik olarak düzenlenecek seminer programı hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Daha sonra İHA muhabirine açıklama yapan Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar’ın ana gündemi ise maden kazaları ve işçi ölümleri oldu. Soma’daki maden kazası ve son olarak da Ermenek’te yaşanan kazalara cinayet benzetmesi yapan Gülnar, hükümetten de iş kazalarının önüne geçecek yasal düzenlemeleri bir an önce hayata geçirerek caydırıcı önlemler alınmasını istedi.

Gülnar, şunları söyledi:

“Türk-İş’in her yıl düzenlediği eğitim semineri için Elbistan’dayız. Sendika başkanlarımızla görüşüyoruz. Seminerimiz Kahramanmaraş’ta düzenlenecek. 70 kursiyer katılacak. Seminerde iş kazaları ve Torba Yasa’daki iş kanununa ilgili bütün konuları anlatacağız. Maden kazaları ile ilgili olarak sürekli konuşuyoruz. Konuşa konuşa bıktık. ‘Tedbir aldık, her madene bir müfettiş verdik’ diyorlar maalesef müfettişi de göremiyoruz ve maden kazaları da arka arkaya yaşanmaya devam ediyor. Buna nasıl çare bulacak hükümet? Bu iş bütün işçi kesiminin son sınırına geldi. Türkiye’de 3 günde bir artık terör gibi kazalar oluyor. Cinayet gibi iş kazaları oluyor. Hükümet yetkilileri şartları biraz daha sıkılaştırmalı. Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği kazanın ardından biraz bu konuya duyarlılık oluştu ama yetersiz” şeklinde konuştu.

“Bu maden kazalarını ve iş kazalarını bitirmek zorundayız” diyen Türk-İş Bölge Temsilcisi Gülnar, “Biz, en ufak olayda madenlerin kapatılmasını istiyoruz. Ermenek’teki maden kapanmış ama geri açılmış. Şartlar tam yerine getirilmeden geri açtırmışlar. 18 kişi suyun altında. Cezalar yetersiz ki bu kazalar yaşanıyor. Cezaların arttırılması gerekiyor. Kanun çıkacak, hapis cezası olması lazım. Orada yetim çocuklar ölüyor. Cinayet gibi iş kazaları oluyor. Biz teröre bu kadar şehit vermedik. Katliam gibi kazalar oluyor” ifadelerini kullandı.
Editör: Haber Merkezi