Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz akşamı darbe girişiminde bulunması, Afşin'deki 50 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) tarafından ortak basın açıklamasıyla kınandı.

Şehit Er Ömer Erüstün Meydanı'nda yatsı namazının ardından toplanan 50 STK adına basın açıklaması yapan ESVED Başkanı Kazım Ardıç, 15 Temmuz'un, öznesi millet olan ve demokrasinin kazandığı bir gün olduğunu belirterek, bu günün yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın tarihine geçecek Milli İrade günü olduğunu söyledi.

Ülkemiz, 15 Temmuz Cuma gecesi Türkiye'nin önce karanlığı, daha sonra ortaya konan büyük inanç ile de aydınlığı yaşadığını ifade eden Ardıç, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ülkemizin büyük demokrasi yürüyüşüne yönelik 15 Temmuz saldırısında, millet ile iradesi arasındaki köprüye atılan her bomba, sıkılan her kurşun, aslında bunu yapanların karanlık planlarının aydınlığa çıkmasını sağladı. Afşin sivil toplum temsilcileri olarak, demokrasimizin derinleşmesi ve ekonomimizin güçlenmesinin sivil bir yönetimle mümkün olduğunun bilinci ile demokrasi dışı güçlerin müdahalelerinin en başta ekonomimize büyük zarar vereceğini, tüm birikimlerimizi heba edeceğini biliyoruz. Aziz milletimizin kendisine, milli iradeye, devletimize yönelik 15 Temmuz gecesi başlatılan ve 16 Temmuz sabahı etkisiz hale getirilen darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Milletimiz darbenin karşısında durmuş ve kanlı darbe girişimi bu sayede engellendi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve kurumlarını canı pahasına koruyan yüce milletimiz her türlü övgü ve takdiri ziyadesiyle hak etmekte. Bu uğurda canlarını veren şehitlerimize milletçe minnettarız ve o kahramanlarımızı da asla unutmayacağız."

Afşin'in darbe girişimine karşı dik bir duruş sergilediğini söyleyen Ardıç, " Afşin olarak bizler; tek yürek, tek vücut büyük bir cesaretle darbeye karşı haysiyetli duruşumuzu bir kez daha sergiledik. İlçemizde ve tüm şehirlerimizde gösterilen bu kararlılık, demokrasimizin daha da ilerilere taşınmasında büyük rol oynayacak. Herkes bilmelidir ki bugün olduğu gibi gelecekte de milletimize, milli iradeye, devletimize ve Türkiye Büyük Millet Meclisimize uzanan her el karşısında yine bizleri bulacak. 15 Temmuz gecesinden bugüne kadar geçen süre içerisinde şu an burada bulunan, gerek tüm siyasi partilerin; üyeleri, taraftarları,  gerekse sivil toplum kuruluşları yönetici ve üyeleri darbe girişimine ortak bir tavır ve ortak dille karşı durmaları, Afşin’imizin tarihinde önemli bir yer alacak." diye konuştu.

 Bu ortak tavır milli iradeyi ve milletimizi daha da güçlendirecek. Meclisimiz, hükümetimiz ve devletimiz tüm birimleriyle görevlerinin başında. Milletimize ve egemenliğimize yönelik bu saldırıya girişenlerin hukuk çerçevesinde en ağır şekilde cezalandırılacaklarına güvenimiz sonsuzdur. Darbeye teşebbüs eden hainlere karşı tüm güçleriyle mücadelesini sürdüren, vatanına, milletine, bayrağına sadakat ile bağlı güvenlik güçlerimize teşekkürlerimizle birlikte Allah'tan güç, kuvvet ve yardım diliyor dualarımızın onlarla olduğunu bilmelerini istiyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisimizde okunan tüm siyasi partilerin ortak bildirisi, gerekse o günden bu yana Afşin Belediye Meydanımızda devletimize ve egemenliğimize olan sadakatimizi ispat eden demokrasi nöbetlerimiz. Siyasi düşüncelerimiz farklı da olsa hepimiz bu milletin çocuklarıyız, her bir karışı kanla sulanmış bu kutsal vatanın evlatlarıyız. Devletini milletini vatanını ve bayrağını canı pahasına korumaya yemin etmiş olan bizler her zamankinden daha çok birlik ve beraberlik içinde olacağız.

Ardıç, açıklamasına şöyle devam etti:

" Güçlü millet iradesi her türlü zorlukla baş edebileceğimizi, ülkemizin uluslararası arenada da siyasi ve ekonomik gücünün kat be kat artacağını ortaya koymuştur. Şimdi, paralel terör örgütü darbecilerinin hukukla yüzleşme ve milletin derin hafızasında mahkûm olma zamanıdır. Bu ihanet tezgahını tasarlayan hainlerin hukuk çerçevesinde yargılanarak, en ağır ve caydırıcı cezaları almasını bekliyoruz. Artık darbe kelimesinin literatürden kalkmasını istiyoruz.

Gün birlik günüdür. Demokrasimize sahip çıkan necip milletimize, darbe girişimine destek vermeyen ve karşı mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımıza, polisimize ve güvenlik güçlerimize, darbeye kalkışanlara bir ağızdan karşı çıkan parti liderleri ile STK'larımızın sağduyulu açıklamalarına ve basınımızın darbe karşıtı tutumuna sonsuz teşekkür ediyoruz.

Gözü dönmüş darbecilerin saldırılarına büyük bir sebatla direnen, böylece Gazi unvanını bir kez daha hatırlatan Meclisimizle gurur duyuyoruz.  Bu darbe girişimi karşısında direnen, tavır sergileyen herkese, başta kahraman emniyet görevlilerimize ve TSK’nın şerefli mensuplarına, gönül dolusu teşekkür ediyoruz. Onlara minnettarız. Ama en çok, darbecilerin silahları karşısında kahramanca direnen milletimizin azim ve cesaretiyle kıvanç duyuyoruz.  Bizler, gücünü sandıktan, yetkiyi milletten almayan bir idare istemiyoruz. Ülkemiz için demokrasi dışında bir seçenek de görmüyoruz.

Ordu içinde örgütlenmiş bu terörist çetenin tamamen ortaya çıkartılmasını ve adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz. Hepimiz demokrasi konusunda toplumda sağlanan bu büyük mutabakatın değerini bilmeliyiz.   Şimdi çok daha güçlü olmak, birbirimize daha fazla sarılmak, birbirimizi daha fazla sevmek zorundayız. Çünkü bizi biz yapan, bizi ayakta tutan, bizi millet yapan unsur budur. Ülkemizi kaosa sürüklemek isteyenlerin tuzağına düşmeyeceğiz.. Ülkemizin birliğine, kardeşliğimize ve demokrasimize karşı olanların da karşısına dikileceğiz.  Hâkimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir’ sözünü hep aklımızda tutarak; ülkemiz için durmadan çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Yeter ki birlik ve beraberliğimizin kıymetini aklımızdan çıkarmayarak omuz omuza verelim. Yeter ki birbirimizi sevelim, birbirimize inanıp, güvenelim.

 Milli İradeyi korurken şehit düşen vatandaşlarımıza ve güvenlik görevlilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.  Allah, ülkemize ve milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın. "

STK temsilcileri, basın açıklamasının ardından belediye önünde demokrasi nöbetini sürdüren vatandaşlara katılarak Türkiye için yapılan duaya hep birlikte amin dediler.

Ortak basın açıklamasına katılan STK ve siyasi partiler:

TİCARET VE SANAYİ ODASI - ESNAF VE SANATKARLAR ODASI- ESNAF KEFALET- KAMU-SEN-EĞİTİM-BİR-SEN -AFİMDER - ANADOLU GENÇLİK - HAYRAT VAKFI -DİYANET-SEN -DİVASEN EMEKLİ-DER- SES-DER ŞOFÖRLER ODS. - ESHA-I KEHF GÖNÜL ELÇİLERİ -DERNEĞİ -BASIN BİRLİĞİ -ŞEHİT VE GAZİLER DER. -İLİM YAYMA CEM. - ÜLKÜ OCAKLARI -ESDER- MAHMUTEFENDİ İLİM VE İRFAN DER. -HALK OZANLARI - SANAYİ KOOP - ALPEREN OCAKLARI - TES-İŞ SEN. - AK PARTİ – MHP – CHP – BBP- SP – AK GENÇLİK—ALPEREN OCA.-MADEN-İŞ –TÜRK EĞİTİM-SEN - SAĞLIK-SEN - TÜRK SAĞLIK-SEN- ÜLKÜCÜ İŞÇİLER -HAK-İŞ -ZİRAAT ODASI -ŞEFKATLİ ELLER - BEŞİR-DER- TÜRKAV—KAFKAS-DER- GÖNÜLLÜ EĞITIMCILER-ŞURA-DER-HAYSİYAD- TÜRK KIZILAYI

 

Editör: Haber Merkezi