37 yıl önce TRT tarafından çekilen Eshab-ı Kehf Külliyesinin görüntüleri izleyicileri büyüledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin 1985 yılında Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT)  tarafından çekilen görüntüleri izleyicileri büyülüyor.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, 1968 tarihinden 2015 tarihleri arasında arşivini erişime açtı. Açılan arşivden Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin görüntüleri de yer aldı. TRT, dünyada sadece İngiltere ve İsveç gibi birkaç ülkede uygulanmakta olan "arşivlerin detaylı olarak tasniflenerek reprodüksiyonların internetten kullanıcıya sunulması" uygulamasını hayata geçirdi. TRT Arşiv'in açılması ile birlikte sosyal medyada yoğun ilgi gördü.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne önceki yıl alınan külliye, artan ilgi sayesinde her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi'ne alınması için çabaların sürdüğü külliye, 37 yıl önce TRT tarafından çekilen görüntülerle de dikkat çekiyor.

TRT tarafında 1985 yılında çekilen Afşin Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin görüntüleri tozlu raflardan inerek izleyicilerle buluştu. Çekilen o görüntüler, Kahramanmaraş’ın ve ülkemizin en büyük tarihi eserlerinden bir tanesinin Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin olduğunu gözler önüne seriyor.

Tarihi arşivde Afşin’i Türkiye çapında tanıtan ve büyük bir ziyaretçi akınına uğrayan Eshab-ı Kehf hakkında bilgi veriliyor. Görüntülerde tarihi külliyenin restore edilmeden önceki hali yer alıyor. Tanıtım videosunda ayrıca ‘Yedi Uyura’ büyük önem veren Hıristiyan ve Müslümanların yapmış olduğu yapılar hakkında bilgi veriliyor. Arşivde, Bizanslılar tarafından yapılan kilise, Selçuklular tarafından yapılan ribat ve kervansarayın görüntüleri yer almakta. Yedi Uyurlar’ın yatıp 309 yıl uyuduğu mağaradan da görüntüler bulunan 37 yıl öncesine ait arşiv izleyenleri etkiliyor.

Roma döneminde Hıristiyanlığı kabul ettikleri için putperestlerin zulmünden kaçan 7 gencin köpekleri Kıtmir ile sığındığı ve yüzlerce yıl burada uyudukları mekan olarak bilinen, Milattan sonra 466 yılında yapılan mescidiyle en eski ziyaretgahlardan olan Eshab-ı Kehf Külliyesi, geçmişten günümüze kadar gösterilen önem ve yatırımlarla tarihi günümüze taşıyor.

Editör: Haber Merkezi