Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, daha önce 1 Kasım 2014 tarihi ile 1 Eylül 2015 tarihleri arasında yapılması zorunlu olan toprak analizi süresinin 30 Ekim 2015’e kadar uzatıldığını açıkladı.

2015 yılı mazot, gübre ve toprak analizi desteklemeleri başvuru sürelerinin 30 Ekim 2015 tarihine kadar uzatıldığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Toprak analizi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin belirtilen süre içerisinde İlçe Müdürlüklerine müracaatta bulunmaları gerektiğini belirtti.

11 Eylül 2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ’de yapılan değişikle, toprak analizi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin, Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuarlarda 30 Ekim 2015 tarihine kadar mutlaka toprak analizi yaptırmalarının zorunlu olduğunu vurgulayan Başkan Akpınar, “Her toprak analizine en fazla 50 dekar için ödeme yapılacaktır. Her analiz, en fazla 50 dekarlık bir tarım arazisini temsil eder. Yetkilendirilmiş laboratuarca onaylanmış Toprak Analizi Formu ve analiz raporunun belirtilen süre içerisinde ilçe müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir. Ayrıca ÇKS’ye kayıtlı olup, üretim alanı 50 dekar ve üzerinde olan her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için de yetkilendirilmiş laboratuarlarda 30 Ekim 2015 tarihine kadar toprak analizinin yapılmış olması gerekmektedir” dedi.

Süre uzatımlarının üreticilerin mağduriyetini gidermesi açısından önemli olduğunu da belirten Akpınar, “Çiftçilerimizin, 30 Ekim 2015 tarihi mesai bitimine kadar mazot gübre ve toprak analizi destekleme başvuru dilekçesi ile İlçe Müdürlüklerine müracaatta bulunmaları gerekmektedir. Ayrıca bu süre uzatımı, toprak analizi formlarını zamanında İlçe Müdürlüklerine getiremeyen ve herhangi bir nedenle eksik ödeme alan çiftçilerimizin de mağduriyetini gidermiş olacaktır. Laboratuar analiz işlemleri bir hafta sürdüğünden dolayı çiftçilerimizin, olası bir sıkışıklıkla karşı karşıya kalmamaları adına son günü beklenmeden toprak analizlerini yaptırmalarında fayda vardır. Tüm üreticilerimize kazançlı bir yıl diliyor, ürünlerinin bol olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi