Afşin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hakan Topaktaş, esnaf ve sanatkarlara, kamuya olan borçlarını yeniden yapılandıran kanundan faydalanmaları uyarısında bulundu. 

Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasanın 19 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı aktaran Esnaf Odası Başkanı Topaktaş, vergi ve vergi cezaları, SGK ve belediyelerin alacakları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri, trafik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti alacaklarının yeniden yapılandırılmasının torba yasa içinde bulunduğunu bu alacakların gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz ve gecikme cezalarının yeniden yapılandırıldığını anımsattı. 

Esnaf ve sanatkarlara bu yapılandırmadan faydalanmaları önerisinde bulunan Başkan Topaktaş, şunları kaydetti:   "

" Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasında esnaf ve sanatkârlarımızın borçlu olduğu kamu kurumları açısından Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Belediyeler ile alacaklarını 6183 sayılı Kanun kapsamında tahsil eden diğer kamu kurumları kapsama girmektedir. 30.06.2016 tarihinden önce verilmesi gereken beyannameler, vergi, resim, harçlar, SGK primleri, genel sağlık sigortası primleri, sosyal güvenlik destek primleri, Vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme cezaları ve gecikme zamları, trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri ile -HGS ücretleri ve bunlardan doğan idari para cezaları yapılandırma kapsamına alınmıştır. Yapılandırma kapsamına giren borç asıllarında bir indirim yapılmamaktadır. Ancak, bu borç asıllarına uygulanan gecikme cezası, gecikme faizi ve gecikme zamları ile vergi cezalarının tamamı silinmektedir. Esnaflarımız yapılandıkları borçlarını peşin veya iki ayda bir olmak üzere 18 eşit taksitte, toplam 36 aya varan vade ile ödeyebilecek.

Basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkârların yanlarında çalışmakta olup daha önce vergi karnesi almamış olanlar, 31.10.2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunup 2016 yılı vergisini hesaplatmaları şartıyla geçmiş dönemlerin vergi ve cezaları aranmayacak, bu kişilerin işe başlama tarihleri bu Kanuna göre yaptıkları müracaat tarihi olarak kabul edilecektir.

Esnaf ve sanatkârlarımız için getirilen bir başka vergi avantajı da matrah artırımıdır. Esnafımız, 2011 ve 2015 yılları arasında beyan ettikleri gelir vergisi muhtasar ve KDV matrahlarını, yıllar itibariyle yüzde 15 - 35 oranlarında artırmaları halinde matrah artırımı yapılan yıllarda vergi incelemesi yapılmayacak, diğer vergiler nedeniyle inceleme yapılsa dahi matrahı artırılan vergilerle ilgili olarak sonrada vergi ve/veya vergi cezası kesilemeyecektir.

Yapılandırma kanunu ile getirilen bir başka avantaj da kamuoyunda kasa ve stok affı olarak bilinen uygulamadır. İşletmede fiilen bulunduğu herhangi bir nedenle halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar ile muhasebe kayıtlarında yer aldığı halde herhangi bir nedenle fiilen işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar, kanunda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde en geç 30 Kasım 2016 tarihine kadar muhasebe kayıtlarında düzeltilebilecek. Bu düzenlemenin uygulaması ile ilgili olarak Maliye Bakanlığınca çıkarılacak tebliğ sonrasında ayrı bir genelge ile bilgilendirme yapılacaktır.

Diğer taraftan 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümlerine göre; 30.06.2016 tarihine (bu tarih dâhil) kadar; esnaf ve sanatkârların üyesi oldukları odalara olan aidat borçları ile odaların birlik ve üyesi oldukları federasyonlara, birlik ve federasyonların Konfederasyona olan katılma payı borç asıllarının ödenmemiş kısmının birinci taksiti 30 Kasım 2016 tarihine kadar, kalanı aylık dönemler halinde ve azami toplam altı eşit taksitte ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilmiştir.

Bu hükümden yararlanılabilmesi için; 31 Ekim 2016 tarihine kadar alacaklı meslek kuruluşuna başvurulması zorunludur. Esnaf ve sanatkârlarımızın Kanun hükümlerinden yararlanmaları kendi menfaatlerine olacaktır" 

 

Editör: Haber Merkezi