Kılıç: “A Termik 5 yıl yok, işçiler B Termik’e geçecek”

Türkiye Enerji, Su ve Gaz işçileri Sendikası (Tes-İş) Afşin Şubesi, enerji işçilerini iftarda buluşturdu.

Afşin Elbistan A ve B Termik Santralinde çalışan enerji işçileri Tes-İş Sendikası tarafından düzenlenen iftar programında bir araya geldi. Yıldız Düğün Salonunda iftarı birlikte açan enerji işçileri, Ramazan ayında da dayanışmanın örneğini yaşadılar. Tes-İş Şube Afşin Başkanı Mustafa Kılıç ile Yönetim Kurulu Üyeleri, davete katılan enerji işçilerini kapıda karşıladı.

Türkiye Enerji, Su ve Gaz işçileri Sendikası (Tes-İş) Afşin Başkanı Mustafa Kılıç,  Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin kapsamlı bir modernize edileceğini ve 5 yıl üretim yapamayacağını söyledi.

Tes-İş Şube Afşin Başkanı Mustafa Kılıç, programda yaptığı konuşmada, ramazan ayının bereket ve birlik ayı olduğunu belirtti.

Enerji emekçileriyle böylesine güzel manevi bir ortamda bir arada olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden Kılıç, “Birlik ve beraberliğimizi korumalıyız. Ne kadar çok birlik olursak o kadar çok güçlü oluruz. Son zamanlardaki taşeronlaşmalar iş yerlerinin yapısını bozdu ve ayrı ayrı ücret politikaları oluşturuldu.  Özellikle son 15-20 yılda komu işyerlerinin gücünü kırmaya yönelik yasalar çıkıyor. Şuanda Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde son zamana kadar 15 tane taşeron vardı. Taşeronlaşma en çok çalışan fakat en az ücretim alan, bugünden yarına güvencesi olmayan bir işçi toplumu oluşturdu. Bizi bozmaya bölmeye çalışanlara karşı bizlerin daha çok kenetlenmesi lazım” dedi.

Aynı işyerinde ayrı ayrı ücret politikası uygulanamayacağını ifade eden Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:

“İşçilerimiz uluslar arası standartlarda çalışması gerekiyor. İşçilerin haklarını savunan ve destekçisi olan sendikaların yapısı bozulmaya çalışılıyor. Partilerde yüzde 10 barajı varken, sendikaların seçiminde yüzde 1 seçim barajı konuluyor. Orada dahi işçi bölündürülmeye çalışılıyor. Özelliklede taşeron işçilerin üzerine oyunlar oynanmakta. En çok çalışan, ağır şartlarda çalışan, en az ücrete çalışanla ve en çok korunmaya ihtiyacı olan işçilerimizde taşeron işçilerimizdir. Siyasiler bizi bölüyor, patronlar bölüyor, sarı sendikacılar bölmeye çalışıyor. İşçinin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya uğraşıyorlar. Biz de bunlara inat tam tersi kenetleneceğiz. Kenetli ve organize bir toplum her zaman hakkını savunmasını ve almasını bilir. İşçi, gücünü her zaman birliğinden ve beraberliğinden alır. Ne kadar birlik ve beraberlik içerisinde olursak o kadar güçlü oluruz. Ben işçiyi ayırmam. O kapıdan giren herkes işçidir. İşçinin yaptığı iş de bizim için önemli değil. En kötü şartlarda çalışanlar benim için en makbul ve en çok saygı duyduğum işçidir” şeklinde konuştu.

Afşin-­Elbistan A Termik Santrali’ndeki kapsamlı rehabilitasyon projesiyle ilgili de gelinen son noktayı kamuoyu ve mesai arkadaşları ile paylaşan Başkan Kılıç, dev tesisin en iyimser tahminle 5 yıl elektrik üretemeyeceğini belirtti.

A Santrali’nde çalışan işçilerin bir kısmının B Santrali’ne aktarılacağını ifade eden Başkan Kılıç, “A Santrali, şuanda en yakın iyimser rakamla 5 yıllık bir bakıma alınıyor. 1 yıl bunun ihalesi hazırlanacak. En az 4 yıl da santralin rehabilitasyonu sürecek. EÜAŞ bünyesinde şuanda 338 mevcudumuz var. 118 kişi emekliliği hak etmiş durumda. 60 kişi B Termik Santrali’ne geçiyor. Geriye kalan işçiler de A Termik Santrali’nde oluşacak kontrol ekibinde ve kilit noktalarda görevlendirilir” dedi.

Konuşmasının son bölümünde AEL Kömür İşletmesi’nde istihdam edilecek 300 daimi personel konusuna değinen Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri (Tes­İş) Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, “Son yapılan 300 kişilik alımda da her şey siyasilerin elinde. Biz bunu 2 yıl önce alınacak işçiler için miting yaptık. Bize birçok yakıştırmada bulunuldu. Tüm derdimiz, bu memlekette kömürünü, külünü, zehrini her türlü soluyan insanlar, arazisi kamulaştırılmış çiftçiliğinden ve ekmeğinden edilmiş insanlar var. Taşeronda çalışanlar zaten bu bölgenin insanları. Bu bölgenin insanını savunulacaksa sınava girenlere termik santral tecrübesi şartı konulmasını istedik. A Santrali’nde farklı birimlerde çalışan taşeron işçiler var. TEMSAN’ın 740 tane taşeronda çalışan işçisi var. Biz kendi ekmeğimiz için birlikte mücadele edeceğiz” cümleleri ile tamamladı.

İftar programına katılan işçiler organizeden ve bilgi paylaşımından dolayı Başkan Kılıç ile yönetimine teşekkür ettiler.

Editör: Haber Merkezi