Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, termik santrallerinden çıkan atık ısının ev ve iş yerlerinde ısıtma kaynağı olarak yeniden kullanılabileceğine işaret etti.

Afşin’de, termik santrallerin atık ısısından faydalanarak konutların ısıtılması konusu 2011 yılında gündeme gelmişti. Bu sektörde faaliyet gösteren bir firmalar bölgeye gelerek fizibilite çalışması yapmış ve bu konuda çeşitli girişimlerde bulunulmuş, Gerekli tüm alt yapısı tamamlanan ve ihale sürecine giren bu proje, dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız tarafından da TBMM kürsüsünden açıklanmıştı. Ancak, yeterli ilerleme sağlanamamış ve proje rafa kaldırılmıştı.

11 maddeden oluşan Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye Sonuç Bildirgesi'ni açıklayan Bakan Murat Kurum “Termik santrallerdeki atık ısı potansiyelinin tamamını kullanarak yaklaşık 4 milyon konutun ve 16 milyon vatandaşımızın ısıtma giderlerini yüzde 30 daha aşağı çekeceğiz” dedi.

Bildirgenin altıncı maddesini, "Döngüsel ekonomi kapsamında termik santraller ve sanayi tesislerimizden çıkan atık ısıyı geri kazanacak, evlerimizin, işyerlerimizin ısıtma kaynağı olarak yeniden kullanacağız." diye açıklayan Kurum, şöyle devam etti:

"Bu yeni uygulamamızla, vatandaşlarımızın ısıtma giderlerini yüzde 30 oranında düşürecek çalışmaları Enerji Bakanlığımızla yürütüyor olacağız. Ülkemizdeki tüm termik santrallerin, atık ısı üreten tüm tesislerin atık ısı potansiyelini hesapladığımızda, 4 milyon konutu ısıtabilecek atık ısıyla karşılaşıyoruz."

Manisa Soma Termik Santralinin 5 kilometre uzaklıktaki 10 bin konutu bu yöntemle ısıttığı örneğini veren Kurum, "Biz termik santrallerdeki atık ısı potansiyelinin tamamını kullanarak, yaklaşık 16 milyon vatandaşımızın ısıtma giderlerini yüzde 30 daha aşağı çekeceğiz. 6 ay içerisinde, Isıtmada Yeşil Dönüşüm Strateji Belgemizi yayınlayacak, atık ısının yeniden kullanımına özel olarak planladığımız ve enerji tasarrufu sağlayacak yatırımlarımızı milletimizle paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi