Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EÜAŞ koordinasyonunda Türkiye’de bulunan tüm termik santral yönetici ve güvenlik uzmanlarının katılımıyla TOBB Üniversitesi kampüsünde Termik Santrallerde Afet Yönetimi Çalıştay’ı düzenlendi.

Çalıştay’a katılamayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yazılı mesajında; “Bütün önceliğimiz afetlerin oluşmasına neden olacak meselelerin ortadan kaldırılmasıdır” diyerek şöyle devam etti:

"Her afet sonrası süreçlerimizi yeniden ele alıyoruz. Yol haritamızı edindiğimiz tecrübelere göre güncelliyoruz. Özellikle kriz zamanlarında hızlı karar alma ve aksiyona geçme noktasında Bakanlığımız önemli deneyimlere sahip. Enerji tarafında tedbir ve sürekli tatbikat ilkesiyle proaktif bir yol izliyoruz. Bakanlığımız bünyesinde kurduğumuz Kriz Koordinasyon Merkezi aracılığıyla enerjide yaşanabilecek olası bütün krizleri en ince detayına kadar çalıştık. Hepsiyle ilgili yol haritalarımızı ve aksiyon planlarımızı belirledik. Hasar gören altyapıların onarılmasından lojistiğe kadar bütün süreçleri tek tek çalıştık” ifadelerini kullandı.

Çalıştay açılışında konuşan EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz ise kriz durumlarında santrallerin ve çalışanların nasıl korunacağının ayrıntılı olarak ele alınacağını söyleyerek şunları kaydetti;

Bir santral nasıl yönetilir, bir türbin nasıl çalışır bunların hepsini çok iyi biliriz ama bazen bazı şeyleri tam olarak bilemeyebiliriz, bazı tehlikeleri göremeyebiliriz. Bilmiyorum deme lüksümüz yok, bir işi bilmiyorsak bilene sormamız gerekiyor. Bu çalıştayın da amacı bu zaten. Bilmediklerimizi hep birlikte öğrenmek. Alınması gereken tüm tedbirleri burada ele alacağız.

Termik santrallerin işletilmesine ilişkin EÜAŞ'ın sahip olduğu kurumsal tecrübeyi anlatan Alagöz"Ünitelerinin yerleşiminden sesini duyarak ihtiyacını anlamamız gerekli, bakımını yapmamız gerektiğini anlamak zorundayız. Bunları biliriz. Biz bir türbin nasıl çalışır biliriz. Elektik santralinin içindeki ünitelere hakim olmak zorundayız. Hidrojeni soğutmak için kullanmamız gerektiğini ve ne kadar hidrojene ihtiyacımız olduğunu biliriz ama hidrojenin patlayabileceğini bilemeyebiliriz. Diğer tarafta, kömür santrallerinde belli üretimleri garantiye alabilmemiz için belli oranda kömür stoklamamız gerekiyor. Santrali durdurmak kolay bir şey değil dolayısıyla stok sahasını yönetebilmemiz gerekiyor. Stok sahasıyla ilgili yapılması gerekeni biliriz ama yangın durumunda stok sahasını nasıl koruyacağımızı bilemeyebiliriz. Ama bilene sormalıyız. Bu çalıştayın da gerekçesi bu. Kriz yönetmeyi iyi başaran bir ülkeyiz. Kriz bittikten sonra da profesyonel hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor. Kriz gelmeden krize hazır olmamız gerekir. Bütün tedbirleri konuşalım. Devlet olarak biz üzerimize düşeni yapalım, tedbirleri devlet ve millet olarak birlikte alalım. İfadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Çalıştay iki gün boyunca süren; Termik Santrallerde Yangından Korunma Yönetimi, Termik Santrallerde Afetlerde (Deprem,sel vb..) Korunma Yöntemleri, Termik Santral Maden ve Stok Sahalarında Afet Yönetimi ve Termik Santraller Şalt Sahalarında Afet Yönetimi oturumları ve çalışma gurupları ile devam etti.

Editör: Haber Merkezi