Tekirdağ'ın Çerkezköy ve Kapaklı ilçesinin belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve gazetecilerden oluşan 50 kişilik heyet, Çerkezköy ve Kapaklı arasına yapılacak termik santrali istemedikleri ve santrallerin çevreye zararlarını ve ektiklerini gözlemlemek üzere Afşin'e geldi.

İlçelerine termik santral yapılmasını istemeyen heyet Çoğulhan Mahallesine gelerek, Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinin çevreye zararlarını inceledi ve vatandaşların görüşlerini aldı.

Ziyaret ile alakalı açıklamalarda bulunan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, "Tekirdağ'ın, Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinden geliyoruz. Sivil toplum örgütü başkanlarımız, meclis üyelerimiz, Kapaklı Belediye Başkanımız İrfan Mandalı ve siyasi parti ilçe başkanlarımızla beraber Çerkezköy, Kapaklı sınırında yapılmak istenen bir termik santral var. Şuan ÇED raporu süreci başlama aşamasında. Daha önce Yatağan Termik Santralinde incelemede bulunmuştuk. Kapaklı ve Çerkezköy’deki arkadaşlarımızla birlikte Afşin’e geldik. Termik Santralin bölgeye etkilerini, sıkıntılarını ve bugüne kadar verdiği zararların neler olduğunu anlatmak için, birazda bunu Çerkezköy’e aktarmak için şehrimizin geleceğini neler beklediğini tarif etmek için bugün buraya geldik." dedi.

Çerkezköy ve Kapaklının sanayi bakımından çok zengin bir konumda olduğuna değinen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, "Bakanlık tarafından var olan bir kömür rezervinden bahsediliyor. Ancak kömürün enerjisiyle alakalı tereddütler var. Bu Termik Santralin sıkıntıları nedir, mesele sadece kömürün var oluşu değil, Çerkezköy’ün şuanda yer üstü kaynağı yok. Bu santralin nereden besleneceğiyle alakalı ciddi tereddütler var. Şuanda Çerkezköy’ün yer altı kaynakları 160 metreden su çeker durumda ve kirli suyun nereye atılacağıyla ilgili de tereddütler var. Merkezi olarak 300-400 bin gibi bir nüfusun göbeğine yapılacak olan bir Termik Santralden bahsediyoruz. Ayrıca 500 adet sanayi kuruluşu var. Çerkezköy’ün havası, suyu, toprağı yer altı kaynaklarının ciddi tehlikeler beklediğini gözlemlediğimiz için Afşin’de neler yaşanmış, şehre ne gibi sıkıntılar yaşatmış örneklemek için buradayız" açıklamasında bulundu.

Çekezköy ve Kapaklı ilçelerinin her geçen yıl göç aldığına değinen Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, "Buradaki incelemelerimiz bizlere doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Daha önce Yatağan Termik Santralinin etkilerini gözlemleme fırsatı bulduk. Yatağan'ın göç verdiğini tespit ettik. Çerkezköy ve Kapaklı zaten yüzde 10’un üzerinde bir göç alıyor. Şuanda 500 sanayi kuruluşumuz var. Bunlara baktığımızda sanayicimiz bezler, afişler asılmış, vasıflı vasıfsız eleman aranıyor. İşsizlikle alakalı herhangi bir sıkıntımız yok. Buradaki bulunmuş olduğumuz bölgeden yani Kahramanmaraş’ın genelinden göç alan bir konumdayız. Buda şunu gösteriyor az önce almış olduğumuz bilgiler neticesinde Çoğulhan Mahallesinin daha önce 15 bin nüfusu varken şuanda nüfusunda 2 binler civarına düştüğü gözlemleniyor."ifadelerine yer verdi.

Enerjiye karşı olmadıklarını dile getiren Mandalı, "Yapılacak termik santral orman alanı içerisinde. Devlette kamulaştırma bedeli olmadığından dolayı yer üstündeki o meşelerimiz, yeşilliklerimiz tamamıyla yok edilmiş oluyor. Yer altı katmanlarına indiğimizde su seviyesi yok denecek kadar az. Kapaklı’nın kullanmış olduğu su miktarından en az 4 kat daha fazla şekilde tüketecekler. Trakya’yı biliyorsunuz fazla bir baraj veya su birikintisi olma şansına da sahip değiliz. Buradaki konumda ben şunu söylemek istiyorum. Biz enerjiye karşı değiliz. Biz milli duygu ve düşüncelere herkesten daha sadık olduğumuzu belirtmek istiyorum. Dünya teknolojisini takip etmemiz gerekiyor. Dünyada son zamanlarda uygulanan rüzgar gülü ve güneş enerjisidir. İşte rüzgar gülü ve güneş enerjisi üretmeye başladığımızda bire üç yakalayacağız. Aynı zamanda kimse kanserle karşı karşıya kalmayacak. Hem üreten hem tüketimi beraberinde götüren bir toplulukla beraber olmuş olacağız." açıklamasında bulundu.

Tekirdağ'dan gelen heyet, Çoğulhan Eski Belediye Başkanı Adem Yıldız, siyasi parti temsilcileri ve muhtarlarla görüştükten sonra ilçeden ayrıldı.

Editör: Haber Merkezi