TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Afşin Kaymakamı Ahmet Can Pınar ve Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’i ziyaret etti.

Afşin’deki termik santraller ve etrafında incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gelen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, temaslarının ardından yaptığı değerlendirmede, “Afşin’e üçüncü bir termik santralin yapılması konusunun acilen kapatılması lazım.” dedi.

Gördükleri manzarayı iç acıtıcı görüntüler olarak nitelendiren Ataç, Türkiye’nin hızlı bir şekilde yenilenebilir enerjiye geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. “Afşin ve Elbistan’ın yaşadıklarını biliyoruz. Burada yaşananları yakından görmek için İstanbul Genel Merkezimizden arkadaşlarımızla bölgeye geldik. Afşin-Elbistan A Termik Santrali etrafındaki mahallelerde incelemelerde bulunduk. Bölge hakkında söylenenleri, oluşturulan raporları gözümüzle gördük. Afşin-Elbistan bölgesindeki durumun iç acıtıcı olduğunu düşünüyoruz. Hem iklim krizinin geldiği noktayı bu kadar çok hissediyorken, bütün ülkeler termik santrallerden çıkış planları yaparken bizim hala yeni termik santraller planlıyor olmamız, mevcut termik santrallerin insan sağlığını tamamen korumasa bile şuandaki haliyle filtrelerinin tamamlamadan çalışmaya devam etmesi, kuraklıkla mücadele birinci sıradayken kömür madenlerinin susuzlaştırma çalışmaları kapsamında suların topraktan arındırılması gibi çevresel faktörlerin yanı sıra bölge insanlarının yaşadıkları sağlık sorunları gördük. Bu yaşananlar, bölge ve ülkemiz için can yakıcı ve üzücü ama ben hiç ümitsiz değilim. İyi ve temiz bir çevrede yaşama hakkı, temiz hava hakkı, bunlar temel insan hakları. Bizler hep birlikte çalışır ve bu konudaki dertleri doğru bir şekilde anlatmayı başarabilirsek bu sorunların çözülebileceğini düşünüyorum.” Açıklamasında bulundu.

Bölgenin üçüncü bir termik santrali kaldırmayacağının altını çizen Ataç, “Afşin’e üçüncü bir termik santralin yapılması konusunun acilen kapatılması lazım. Zaten bu bölge 2 termik santralle taşıma kapasitesini çoktan aşmış, geçmiş. Bu bölge için 20 yıldır filtre konuşuluyor, bir filtre yapılacaksa, yapılır. Bir filtre konusu 20 yıldır konuşuluyorsa hepimizin bir durup düşünmesi lazım. İnsan hayatı bu kadar önemsiz mi? Ben ülkemde insan hayatını bu kadar önemsiz göreceğine inanmıyorum. Onun için buradaki sorunlar zor fakat çözülemeyecek sorunlar değil. Hep birlikte doğru bir çalışma yaparsak bu sorunların çözülebileceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ataç’ın ziyaretlerine, ÇPUİ Bölüm Başkanı Özlem Eylem Gürdal, Kahramanmaraş TEMA Temsilcisi Abdullah Akbolat, Afşin Temsilcisi TEMA Rıfat Köş eşlik etti.

Editör: Haber Merkezi