Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Teknokent Yönetici A.Ş., birinci yılını doldurdu.
Kahramanmaraş’ta üniversite ile sanayi arasındaki işbirliğini artırmak ve ar-ge çalışmalarına öncülük etmek için kurulan Teknokent’in birinci kuruluş yıldönümü düzenlenen kokteylle kutlandı.
Teknokent Yönetici A.Ş. Genel Müdürü Mesut Bilginer, geride kalan bir yıl içerisinde 11 firmanın Ar-Ge ve inovasyon çalışması yaparak 13 proje ürettiğini belirtti. Kahramanmaraş sanayisinin dışa açılımı ve buranın teknoloji üssü olması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bilginer, bu gibi etkinliklerle de katılımcı firmalarla akademisyenler arasındaki kaynaşmayı artırdıklarını belirtti.
Bilginer, şöyle konuştu:
“Üniversite sanayi işbirliğini kurumsallaştırmak amacıyla teknoloji transfer ofisi kurduk. Burayı aktif hale getirmek için TÜBİTAK’ın yaptığı bir çağrı var. Bu çağrı 10 yılda 10 milyon TL’lik bir destek projesi. Buna başvuruyoruz. Ayrıca bir girişimcilik projemiz var. Bu da hazırlanıyor. Diğer yandan burada işbirliğini geliştirmek için, daha çok hocanın daha fazla sanayiciyle buluşabilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Mevcut durumda 11 şirket var, burada 13 proje yürüyor. Bu projelerin bir kısmı patente başvurdu. Önümüzdeki dönemde Maraş sanayisinin dışa açılması için ve buranın teknoloji üssü olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
Türkiye’nin son dönemde Ar-Ge ve inavasyona yönelerek, buraya ayırdığı kaynağı artırdığına dikkat çeken Bilginer, bu noktada sorumluluklarının farkında olduklarını işaret etti. Bilginer, sözlerini şöyle tamamladı:
“Almanya, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin ihracatının birim fiyatı 3-4 dolar. Bizim birim fiyatımız ise 1,5 dolar. Onlar Ar-Ge ve inovasyona bizden daha fazla önem verdikleri için, daha doğrusu milli gelirlerinin yüzde 2,5 ila 3’ünü Ar-Ge ve inovasyona harcadıkları için bizden katma değeri daha yüksek ürünler üretip, ihraç edebiliyorlar. Bizim bu açığımız var. Devletimiz ve hükümetimiz de bu açığın farkında olduğu için çalışmalar yapıyor. Özellikle TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı destek paketleri açıyor. Bizim esas yapmak istediğimiz bu. Sanayici çok meşgul ama olağanüstü fikirleri var. Sanayide çalışan mühendislerin, hocaların da kendi gayretleri var. Biz Teknokent üzerinden bir işbirliği sağlarda daha fazla proje üretir hale gelirsek hem ülkemize, hem de Kahramanmaraş sanayimize daha fazla hizmet etmiş olacağız. Biz kuracağımız organizasyonla sanayideki mühendis ve işadamlarımızın kafasındaki Ar-Ge ve inovasyon fikirlerini projelendireceğiz. Onlar adına bakanlığa sunacağız. Yapmak istediğimiz bu.”
Sıcak bir ortamda geçen etkinlikte, firma temsilcileri ve akademisyenler sohbet ederek, karşılıklı istişarelerde bulundular.
Editör: Haber Merkezi