Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, KİT (Kamu İktisadi Teşebbüsleri) dahilinde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması gerektiğini söyledi.

Taşeron işçiliğinin kaldırılmasıyla ilgili her türlü ortamda mücadele verdiklerini söyleyen Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç,  “720 bin kişinin kadroya geçeceği söylemiyle başlayan sürecin sonuna geldik. Afşin Elbistan A ve B Termik Santrallerimizde TES-İŞ Sendikası üyemiz 650 taşeron işçi ve AEL ve yine santrallerimizde çalışan yaklaşık bin kişiye yakın taşeron işçilerimiz bulunmakta. Tes-İş olarak taşeron işçilerle ilgili düzenlemeye ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyoruz.”dedi.

KİT (Kamu İktisadi Teşebbüsleri) dahilinde çalışan taşeron işçiye kadro verilmesi gerektiğini belirten Kılıç, taşeronluk sisteminin kökünden kaldırılması gerektiğini söyledi.

Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde ve Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğünde yaklaşık bin 600 taşeron işçinin kadro beklediğini hatırlatan Kılıç, şöyle devam etti:

“Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Genel Başkanımız Mustafa Şahin, hem bakanlık hem de başbakanlık düzeyinde KİT’te çalışan taşeron işçiye kadro verilmesi için görüşmelerini sürdürmekte. Tes-İş Afşin Şubesi olarak bizlerde süreci yakından takip ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları taşeronun tamamen ortadan kaldırılması yönünde. Bizlerde Cumhurbaşkanımıza güveniyoruz ve bölgemizdeki taşeronda çalışan işçilerin bu yasaya dahil edileceğine inanıyoruz. Yasa tasarısı Meclis'te görüşülürken KİT'lerin de dahil edilmesiyle ilgili madde eklenebilir ve mağduriyet giderebilir. Ben buradan Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza sesleniyorum. Gelin hep birlikte taşeron meselesine son verelim. Gerçekten bu ülkeden taşeronluk sistemini kökünden kaldıralım. O kurumda çalışan arkadaşlarımız o kurumun elemanı olsunlar” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki termik santraller ve kömür işletmelerindeki taşeron işçilerin hayal kırıklığı yaşadığına değinen Kılıç, “ “İş yasasına göre kamu işyerlerinde taşeron işçi çalıştırılamayacağını, yani kamuya ait bir işyerinde asıl işi taşeron işçinin yapamayacağını her fırsatta dile getirdik. Hemen her platformda bu durumun sürdürülemez olduğunu ve mutlaka çare bulunması gerektiğini dile getirdik. Alındı, alınacak derken hükümetin kadro açıklaması ile taşeron işçilerimiz adeta bayram yaptı. Tasarının ayrıntıları netleştikçe Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nde çalışan taşeronların kadroya alınmayacağı ile ilgili bilgiler gelmeye başladı. Bu bilgi, en çok da bölgemizi derinden sarstı. Bölgemizdeki termik santraller ve kömür işletmelerindeki taşeron işçiler, modern kölelikten kurtulup çalıştıkları kurumun personeli olacaklarını beklerken hayal kırıklığı yaşadı. Şuanda durum bu şekilde. KİT’lerde çalışan taşeron işçiler, kadro kapsamına neden alınmadı, neden böyle bir ayrıma gidildi? Bunun sebebinin kadro hayali kuran, ekmeğini ve işini düşünen işçimize anlatılması gerekiyor. Böyle bir ayrımın yapılmasını, vicdanen kabul edilmez buluyoruz. Bugüne kadar oyalanan ve sürekli umut verilen taşeron işçisinin tek isteği ayrımcılık yapılmaması. Böyle bir ayrımın yapılması halinde taşeron işçisinin umut bağlayacağı başka bir bahar kalmayacak. Modern kölelik sisteminde çalışmaya devam edecek.”açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi