Afşin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Afşin'deki çiftçilere yönelik Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda TARSİM Malatya Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan tarafından Afşinli çiftçilere TARSİM anlatıldı.

Bilgilendirme toplantısında konuşan Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, "Afşin 630 bin tarım arazisiyle ve 23 bin 500 büyük baş hayvan varlığıyla Kahramanmaraş'ın en büyük tarım alanlarından biridir. Ancak tarım sigortaları göz önüne alındığında bu sayının çok düşük olduğu gözükmektedir. Bu sayıyı daha yukarılara çekmek amacıyla ve üreticilerimizin yaşamış olduğu mağduriyetlerin önüne geçmek için bu bilgilendirme toplantısını düzenledik. Buğdayda ve arpada verim düşüklüğü sigortası anlatıldı. Sadece kıraç arazilerde geçerli buğday verimi 252 kilogram arpa verimi 217 kilogram altına düşerse TARSİM tarafından miktar tamamlanacak. Yani ilçe ortalaması 150 kilogram olursa TARSİM 252 kilograma tamamlayacak. Sigorta tazminatı ödeyecek ve bütün bu verim sigortasını dekar başına 5 lira gibi cüzi bir ücret ile yapacak." şeklinde konuştu.

TARSİM Malatya Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan, toplantıya katılan çiftçilere sunum yaptı.

Doğan,  “Değişen iklim şartları, frekansı ve şiddeti artan doğal afetler ve riskler nedeniyle tarımsal faaliyetler son yıllarda önemli ölçüde etkilenmekte ve TARSİM üreticiler için giderek önem kazanmaktadır. Başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı olmak üzere ilgili tüm tarafların kıymetli destekleri ile hayata geçirilen yeni uygulama ile üreticilerimiz, buğday ürününü, kuraklık, don, sıcak rüzgâr, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinin yol açtığı verim kaybına karşı güvence altına alabiliyor. Kuraklık Sigortasında buğdayda dane, tohumluk ve sap unsuru teminat kapsamında olup, poliçe priminin yüzde 60’ı devlet tarafından karşılanıyor ve aynı zamanda çeşitli indirim imkânları da sunuluyor. Üreticilerimiz, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olduktan ya da kayıtlarını güncellemelerinin ardından yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla kolaylıkla başvuruda bulunabilirler. “dedi.

Sunumun ardından çiftçilerin soruları cevaplandırılarak toplantı sonlandırıldı.

Editör: Haber Merkezi