Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç: “Tarihte iz bırakmak istiyorsanız, tarihte iz bırakanları izlemeniz gerekir. İşte Sandal hocam bunlardan biridir” dedi.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle İl Müftülüğünce Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde konuşmacı Vehbi Vakkasoğlu’nun dilinden Cami ve Din Hizmetine Adanmış Bir Ömür ‘Sandal Hoca’ konferansı düzenlendi.

Programda Camiler Din Görevlileri haftası dolayısıyla başkanlık tarafından hazırlanan sinevizyon gösteriminde bulunuldu.

Kur’an-ı güzel okuma Türkiye finalistlerinden Mustafa Avni Çelik’in okuduğu Kuran tilaveti ile başlayan programda kısa bir konuşma yapan Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, Batman’da şehit olan 7 askerimiz için salonda bulananlar ile birlikte Fatiha okudu. Model insan olmanın önemine değinen müftü Sürgeç, Sandal hocanın önemine değindi.

2018 YILININ TEMASI: ‘Cami ve din hizmetlerine bir ömür adayanlar’

Düzenlenen bu etkinliklerin 86 yılından bu yana Diyanet işleri başkanlığınca düzenlenen bir organizasyon olduğuna değinen Sürgeç: “Diyanet işleri Başkanlığımız 1986 yılından itibaren, camiler haftasını kutlamaya başladı. 2003 tarihinde buna bir ilave yaparak camiler ve din görevlileri haftası şeklinde. O günden bu güne kadar kutlama devam etmektedir. Her yıl bir tema ile devam eden bu kutlama, geçen yıl ‘Cami, şehir medeniyet’ bağlamında devam etti. Bu yılda ‘Cami ve din hizmetlerine bir ömür adayanlar’ teması ile devam etmektedir. Biz de dedik ki; Cami ve din hizmetlerinde bir ömür adayan şehrimizin simgesi olan, Kahraman şehrimizin bir değeri olan sandal hocamızı, onu tanıtalım ve onu tanıyalım” dedi.

İLK GELDİĞİMDE OKUDUM

Vehbi Vakkasoğlu’nun yazdığı “Bir Devrin ve Bir Şehrin Muhteşem Öğretmeni Sandal Hoca” kitabını Kahramanmaraş’a ilk geldiğinde okuduğunu belirten Sürgeç şöyle konuştu: “Benim bu şehre geldiğimde ilk okuduğum kitap Vehbi Vakkasoğlu’nun yazdığı sandal hoca oldu. Gerçekten çok etkilendim. Dedim ki inşallah sandal hocamızı, hocalarımıza ve halkımıza tanıtmamız, üzerimize bir borçtur dedim. Çünkü Allah’ın en sevmediği ahlaktan bir tanesi de vefasızlıktır. O insanlar, bu şehre çok büyük değer katmışlardır. Çok büyük hizmet etmişlerdir. Bizlerde onu, onları tanıtmak mecburiyetindeyiz dedim.

TARİHTE İZ BIRAKMAK İSTİYORSANIZ, TARİHTE İZ BIRAKANLARI İZLEMENİZ GEREKİR

İşte Sandal hocam bunlardan biridir. En önemli eksikliğimiz model insan, ideal insan. Tasavvufi bir ifade ile insan-ı kâmil, işte bunun yokluğunu ve yoksunluğunu yaşıyoruz. Öyleyse hepimiz, her birimiz birer Sandal hoca olmaya adayız. Namzet’iz. Eğer bizler birer sandal hoca olursak, emin olun ki tarihte izler bırakacağız, tarihte izler bırakan insanlar yetiştireceğiz”

İMAM OLMANIN GERÇEK HAKKINI VERİN

Osmanlı Padişahı Sultan Abdulmecit tarafından ‘Teşekkürname’ alan Sandal Hoca Yazar Vehbi Vakkasoğlu’ tarafından katılımcılara anlatıldı. Yazar Vehbi Vakkasoğlunun konferansı öncesinde Sandal Hoca’nın yaşadığı dönemi anlatan 6 dakikalık kısa film de izleyenlere gösterildi.

Yazar Vakkasoğlu konuşmasında camilerin bizim medeniyetimizin merkezi olduğunu vurguladı şehirlerin cami etrafında biçimlendiğini söyledi. Vehbi Vakkasoğlu: “ Camilerin ilk üstadı, kurucusu Efendimiz Muhammed Mustafa (S.a.v) dir. Örnek Medine’dir. Onun şubeleridir bu gün camiler. Bu mana birde eyleme geçse neler olacağını anlatmayacağım. Sevgili kardeşlerim Sayenizde olacak inşallah. Bütün yollar Camiler şehre doğru gidiyor. Bizim medeniyetimizde Cami açılımıdır. Bunun hakikati yaşandığı zaman Selçuklu olmuşuz, Osmanlı olmuşuz bütün dünyaya insanlık nasıl olur bir güzel göstermişiz. Rabbim yeniden bu güzel güncellemeyi ve onu da görmeyi hepimize nasip eylesin. Bizim medeniyetimizde bütün yollar camiye çıkar. Camide öğretilen tevhid hakikatine çıkar, yani Allah’a çıkar. Şimdi sığınacağımız, ilim öğreneceğimiz, kendimize geleceğimiz, özümüze döneceğimiz merkez Cami tam fonksiyonunu icra edemeyince başka sığınaklar ortaya çıktı. Bütün dünya psikolojik bakımdan faklı bir hale geldi. Çünkü sığınak yok, gönüller çırılçıplak ortada bütün kötü etkileşme açık olarak kala kaldılar. Şimdi sevgili kardeşlerim; görevinizin ne kadar önemli olduğunu görüyor musunuz. Sadece Kahramanmaraş için değil, Türkiye için değil, Müslümanlar için değil, bütün dünya için önder ve örnek olmak İmam olmanın gerçek hakkını vermek mecburiyetindeyiz. Bütün dünya düşmanlık yaparak İslam’la uğraşıyor, sessiz dostlarımızda ümidini İslam’a dikmişler. Böyle bakarak bekleşiyorlar. Onun için Cami merkeze alacağız, ruhlandıracağız, nurlandıracağız, hayatımıza hayat kılan bir merkez haline getireceğiz. İşte Sandal Hoca niye öyle önemli, işte bunun için önemli. Bütün mazeretler uçtu gitti. Saha ve seyirci avantajı modern deyimle bizde.” şeklinde konuştu.

Program sonunda İl Müftüsü Celal Sürgeç tarafından Yazar Vehbi Vakkasoğluna Maraş işi bakır işleme tepsi hediye edildi.  Programda Cami, Kur’an Kursu ve diğer dini hizmetlerde büyük emeği geçen İl ve ilçelerde bulunan hayırseverlere teşekkür belgesi ve hediye takdiminde bulunuldu.

Programda ayrıca Kahramanmaraş merkez ve ilçelerde görev yapan Cami, Kur’an Kursu, Okul, Gençlik merkezi, Hastane, Yurt ve Pansiyonlarda alanlarıyla ilgili hizmetleri takdir edilen görevlilere belge ve hediyeleri Protokol üyelerince verildi.

Program dua ile son buldu.

Editör: Haber Merkezi