Afşin’de 1750 yılında dönemin taş ustaları tarafından yapılan tarihi Memoağa Evi’nde başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Pınarbaşı mahallesinde bulunan ilk iki katlı taş evlerden biri olma özelliğini taşıyan evlerden biri olan Memoağa Evi, Afşin Kaymakamlığı ve Afşin Belediyesi iş birliğiyle müze evi olarak restore ediliyor.

Mertek ve ahşap döşemelerinde 17. ve 18. Osmanlı Süsleme Sanatının harika örneklerini barındıran tarihi konakta müzeye dönüşüyor.

Memoağa Konağı’nda yapılan çalışmaların sona gelindiğini belirten Restoratör Elif Çelebi, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Memoağa Konağı’nın restorasyon işleminin Şubat ayında başlandığını ifade eden Çelebi, “Memoağa Konağına şubat ayı itibariyle başlanıldı ve bir süre hava şartlarından dolayı durdurulmak zorunda kaldı. Konak’ta avlu kısmı tamamen yoktu. Projeye uygun bir şekilde avlu ve bekçi kulübesi dahil edildi. Ahşap dikmenlerimizden eskimiş olanlarımız değiştirildi aslına uygun olarak yerine yenileri getirildi. ”dedi.

Eskiyen ve kaybolan desenlerin olduğu bölgeye aynı deseni aktarma işleminin yapılacağına değinen Çelebi, “Eskiyen boyaların yerine yeni boyalar gelecek. Duvarlarda eskiyen ve kaybolan desenlerin aslını kopyalayıp silinen ve kaybolan yerlere aktarma işlemi yapacağız. Ve daha sonra bir kimyasalla koruyucu atacağız. Balkona ise eliböğründe kısımları eklenecek, merdiven yapılacak. Orijinal yapıtlarına göre tekrar imalatı yapıldı. Bayağı bir deformasyon görmüştü mümkün olduğunca en doğal haline inildi. Avlu ve bina içerisinde çeşitli çalışmalar yapıldı ve devam ediyor. Bu binanın en önemli özelliklerinden bir tanesi ahşap süslemeleridir. Bu süslemeler yeniden imal edilip gün yüzüne çıkartılıp özgün hale getirildi. Tek sivil mimar örneği olan bu mekânımızı hayata geçirmekten onur duyuyoruz. İnşallah kurban bayramı öncesi bu konak teslim edilecek.” açıklamasında bulundu.


Editör: Haber Merkezi