Afşin Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) tarafından Suriyeli çocuklar için 2. tur aşı kampanyası başlatıldı.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi tarafından başlatılan aşı kampanyasında Afşin ilçe merkezi ve bağlı mahallelerde ikamet eden 0 - 59 ay arasındaki Geçici Koruma Altındaki Suriyeli bebek ve çocuklara KKK, Hepatit-B ve Beşli Karma aşı yapılıyor.

Aşıların, TSM tarafından görevlendirilen gezici ekipler tarafından evlerde yapılan ziyaretlerle yapılıyor. Ziyaret sırasında evde olmayan ailelerin çocuklar en yakın Aile Sağlığı Merkezine götürülerek aşıları yapılabiliyor.

Yapılan aşı çalışmaları hakkında bilgi veren Afşin TSM Başkanı Dr. İlhan Demir, aşının ilçede yaşayan tüm Suriyeli çocukları kapsadığını söyledi.


Özellikle 0 ile 59 aylık bebeklerin aşısının çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Demir: “Küresel olarak yaşanan olağan üstü süreçte son dönemlerde göçmenler ve mülteciler önemli sağlık sorunlarına sahiptirler. Özellikle 0-59 Ay arasındaki hassas nüfus olarak nitelendirilen yaş grubu, aşı ile önlenebilir. Hastalıklarda başta çocuk felci, kızamık, boğmaca ve difteri olmak üzere şuanda rutin çocukluk çağı aşı takviminizde bulunan tüm antijenlere karşı hassastırlar. Bu kişilerin ait oldukları ortamlarda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği olanağı en aza indiğinden ya da hiç kalmadığından özellikle çocukluk çağı hastalıklarına karşı hassas yaş grubu olarak kabul edilen bu grup içerisinde salgınlar yaşanabilmekte veya yaşanma olasılığı artmaktadırlar. Göç ettikleri ülkelerde de olası vakalara ve virüs dolaşımını sebep olmaktadırlar. Bu gerekçeleri tamamen ortadan kalkması veya en aza indirgenmesi için bahsi geçen gruplar içerisinde aşı oranlarının yükseltilmesi rutin aşılama çalışmalarına sürdürebilirlik kazandırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

18 Mayıs'a kadar devam edecek aşıların bebek ve çocuklar için önemine değinen Dr. Demir, yapılacak aşılar sırasından vatandaşların sağlık ekiplerine yardımcı olmasını istedi.

Aşı çalışması yapılmayan Suriyeli ailelere, aşılama çalışması yapılmayan çocukları en yakın sağlık merkezine başvurması gerektiğini söyleyen Dr. Demir, " Aşılama çalışmasında 0-59 ay arasındaki bebek ve çocuklara Beşli Karma, KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) ve Hepatit B, aşıları uyguluyoruz. Bundan yararlanamayan Suriyeli aileler çocuklarını veya bebeklerini Afşin Toplum Sağlığı Merkezine getirerek aşılarını yaptırabilir. Afşin Toplum Sağlı Merkezi tarafından kapı kapı dolaşılarak 18 Mayıs'a kadar devam edecek." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi