Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Akıllı Yaşlı Bakım ve Koordinasyon Merkezi, bakıma muhtaç yaşlı vatandaşların yüzlerini güldürecek. Projesi geçtiğimiz aylarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından onay alan merkez hizmet vermeye başlıyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un sosyal belediyecilik alanında büyük önem verdiği projelerden biri olan Akıllı Yaşlı Bakım ve Koordinasyon Merkezi, çaresizlere çare olacak. Günlük yaşam faaliyetlerini tek başına sürdüremeyen, evde bakım hizmetine ihtiyaç duyan; yaşlı vatandaşların sağlık durumları, kişisel bakımları ile yaşadıkları evin temizlik ihtiyaçları bu merkez tarafından karşılanacak.

TÜRKİYE’DE İLK BİR İLK

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan Akıllı Yaşlı Bakım ve Koordinasyon Merkezi, uygulama bakımından Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Büyükşehir Belediyesinin geliştirdiği proje ile 65 yaş üstü yalnız yaşayan yaşlı bireylerin evlerine kurulmaya başlanan akıllı takip ve çağrı sistemleri ile yaşlıların çağrı merkezi personelleri tarafından 7/24 yaşadıkları ortamlarda uzaktan takibi sağlanıyor. Tespit edilen yaşlı vatandaşların evlerine çekilen sabit telefon hatları üzerinden işlem gören cihazlar, sağlık durumlarının takip edilmesi ve gereken tıbbi durumlarda ilgili sağlık yetkilisine haber verilmesi ile yaşlıların evde yaşamlarına destek sunuyor.

MERKEZİN İŞLEYİŞİ

Büyükşehir Belediyesi Araştırma Geliştirme ve Dış İlişkiler Müdürlüğü koordinasyonunda Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan proje kapsamında kurulan Çağrı Merkezine bağlı evde bakım hizmetleri ekipleri ile yaşlının evde bakımları haftalık periyotlar ile yapılacak. Yaşlı bireylerin evlerine kurulmaya başlanan sistemler, acil durum butonları, akıllı ilaç kullanım kutuları gibi birçok akıllı sistem ile uzaktan yaşlının tansiyonu, nabız ve kalp atışları, şekerinin ölçümleri sağlanacak ve tıbbi gereklilik durumunda sistem üzerinden çağrı merkezi ekranından yetkililere hızla ulaştırılacak. Yaşlının ev içerisinde düşmesi gibi durumlarda titreşimlere duyarlı bel ünitesi ile çağrı merkezine anında sinyal gidecek ve çağrı merkezi yaşlı destek ekiplerini oraya yönlendirebilecek.

Akıllı sistem ile yalnız yaşayan yaşlıların yangın, gaz zehirlenmeleri, duman, su taşması ve benzeri durumlarda acil servis, ambulans, polis ve itfaiye birimlerine haber verebilmesi amaçlanıyor.

Merkez aynı zaman da uzaktan sağlık takibi ile evde temizlik ve bakımları yapılan yaşlı bireylerin hizmetlerden memnuniyet derecelerini ölçmek ve psiko-sosyal destek vermek amacıyla ev ziyaretleri gerçekleştirilecek.

HAYIR DUALAR İLE GÜÇ BULUYORUZ…
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç sosyal belediyecilik alanında Türkiye’ye örnek uygulamalar gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bakıma ve yardıma muhtaç yaşlı vatandaşlarımıza yardım eli uzatmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dertlerine çare olmaya gayret ettiğimiz bu güzel insanların hayır dualarını almak bizlere güç veriyor. Belediyecilik sadece yol yapmak değildir, bu işin bir de sosyal ve toplumsal yönü vardır. Kahramanmaraş’ta yardıma muhtaç vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarımız her alanda sürecek” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi