Afşin’de 32 yıldır kalay ustalığı yapan 60 yaşındaki İsmail Aşık, kaybolmaya yüz tutan kalaycılık mesleğini hem ustalık hem de çıraklık yaparak ayakta tutmaya çalışıyor.

Baba mesleği olan kalaycılığı emekli olmasına rağmen 32 yıldır yaptığını ifade eden İsmail Aşık, kaybolmaya yüz tutan mesleğini yok olmaması için her sabah erken saatlerde atölyesine giderek bitmek üzere olan kalaycılık mesleğini icra ediyor.

Kalaycı ustası Aşık, mesleğinin son temsilcilerinden olduğunu söyleyerek, “Şimdi maalesef çırak gelmiyor, çalışmıyor. Daha doğrusu bu mesleği sevmiyorlar, beğenmiyorlar. Biz artık kendi işimizi kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Hem çıraklık hem de ustalık yapıyoruz” dedi.

Aşık, mutfak eşyalarında alüminyum, emaye, çelik ve teflon kullanılmasıyla bakır eşyaların rafa kaldırıldığını, hurdacıya gittiğini ya da süs eşyasına dönüştürüldüğünü vurguladı.

Şehirde yaşayanların mutfaklarında bakır kullanmadığını vurgulayan Aşık, “Sadece bazı köylerde bakır kap kullanılıyor. Yaz geldiği zaman köyde bulgur kaynatmak için ya da tarhana yapmak için kazanların geldiğinde işler yoğunlaşıyor. Daha çok çaydanlık, tencere tamirleri yapıyorum. Şehirlerde yaşayanlar bakır eşyaları işlettirerek süs eşyası olarak kullanıyor. Şimdi artık bu meslekte sonlara geldik. Kalaycılık meslek olarak artık bitmek üzeredir.”açıklamasında bulundu.

Çıraklıkla başladığı mesleğini bugün kimseye aktaramadığını söyleyen Aşık, kendisine çırak buladığı için de mesleğinin son bulacağını düşünüyor.

Aşık,“Beni üzen bir taraf var. Kimse bu mesleği yapmak istemiyor. Çünkü işin getirisi belli o nedenle kimse bu işe pek sıcak bakmıyor. Bu meslek sevda ister, emek ister, sabır ister. Eğer gerçekten bu mesleği öğrenmek isteyen olursa buraya gözü kapalı gelmeli. Bu yüzden artık kendi işimizi kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Hem çıraklık hem de ustalık yapıyoruz. Buna rağmen ekmek kapımı sürekli açık tutmaktayım. Az da olsa yaptığım kalay ile dükkanı açık tutmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Bakırda Pişenin Lezzeti Farklıdır

Bakır tencerelerin sağlıklı olduğunu söyleyen Aşık,“Uzmanların da söylediği gibi alüminyum, kanser ve alzheimer gibi hastalıklara neden oluyor. Bakıra gelince, kalaylandığı zaman rahatça kullanabilir."dedi.

Bugüne kadar bakır tencerede pişen yemekleri yediğini söyleyen İsmail Aşık, “Bakır tencereler alüminyum ve çelikten çok daha iyidir. Bakır hem sağlıklı hem de yemekleri güzel oluyor. Bakır tencerede ve odun ateşinde pişen yemeğin tadına bakın, bir de çelik tencerede pişen yemeğin tadına bakın. Bakır kabı hiçbiri tutmaz. Bakır çaydanlıkta içtiğin çayın bile tadı farklıdır” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi