ERG, 1 Ocak’ı Bekliyor…

Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a
Açık Mektup!

*Afşin-Elbistan A Termik Santralı mevcut durumda kw/s elektrik üretim maliyetinin 4 cent olduğu doğru mu?

*ERG firmasının,4 cente ürettiği elektriği 17 cent’e devlete satacağı doğru mu?

*Üretilen elektriğin, 17 cent fiyatıyla alım garantisi var mı?

*Baca gazı arıtma sistemi olmayan A Termik Santrali’nin, ERG firmasına devredilmesi durumunda baca gazı arıtma sistemi takılacak mı? Takılmaması durumunda Çevre Bakanlığı’nın yaptırımı ne olacak? 

*ERG firması’nın Baca Gazı Arıtma Sistemi olmadan faaliyete devam etmesi bölge insanının sağlığını riske atmayacak mı?

*Son 10 yılda, solunum yolu hastalıkları ve kanser vakalarının yoğunlaştığı bölgede sağlıkla ilgili riskler nasıl giderilecek?

*C,D ve E santrallerinin yapılmasıyla birlikte yaşanılmaz hale gelecek Afşin ilçesiyle ilgili devlet politikası nedir?

İnsan sağlığına verdiği önem ve çevre duyarlılığından emin olduğumuz, Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan Afşin halkı olarak yardım bekliyoruz…

 Santralın Devri Afşin’den Ne Götürecek?

ERG Elektrik Anonim Şirketi, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve kömür işletmesi olan Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletmesini 20 yıllığına devralmak için gün sayıyor.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’nün işletme hakkının 20 yıllığına ERG Elektrik A. Ş.’e devri için oluşturulan kurulların çalışmalarında sona gelindiği belirtildi. ERG firması Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve kömür işletmesinde işletme binası kurarak devir çalışmalarına hız verdi.

- A Santralinin Devir Serüveni

1994 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile işletme hakkı 20 yıllığına ERG-Werbund Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye devredilen ve 1999 yılında zamanın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın onayı ile yürürlüğe giren, daha sonra ise TEAŞ’ın ‘kamu aleyhine’ bularak imzalamadığı sözleşmenin ardından Danıştay’a başvuran firma, davayı kazanmıştı. Danıştay’daki dava 2004 yılında sonuçlanırken, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 3 Mayıs 2007 tarihinde kararı onaylamıştı.

2011 yılında devir konusu yeniden alevlendi. Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile kömür sahası olan Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü'nün işletme hakkının 20 yıllığına ERG Elektrik'e devri için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 7 Aralık 2011 tarihli 'Olur'u ile görüşmeler resmen başladı. Bu amaçla, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü ile ERG-Verbund Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'den üçer temsilcinin katılımı ile oluşturulan devir kurulu, santral ve kömür sahasının durumunu belirlemek amacıyla EÜAŞ Genel Müdürlüğü'ne yazdığı yazı ile bilgi istedi.

3 yıl sonra yani 2014 yılı sonunda ise yeni bir kurul oluşturuldu. Danıştay kararına ilişkin olarak oluşturulan bu kurul santralde üretilecek elektriğin birim fiyatını belirlemek için çalışmalara başladı. Yapılan saha çalışmaları sonunda devir için üst kurul 1 Kasım tarihini belirledi ancak, bu sefer de seçim engeline takıldı.

Gelinen son noktada, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren AEL ve A Termik A Santralı, ERG firması için üretim yapacak.

 -4 cent’e mal et, 17 cent’e sat.

EÜAŞ bünyesindeki Afşin-Elbistan A Termik Santrali elektriği yaklaşık 4 cent’e mal ediyor.

Ancak 1 Ocak 2016’da ERG şirketine devredilmesi planlanan termik santral devir işleminden sonra elektriği 17 cent’e devlete satacak.

-Devir Sürecinde Sona Gelinirken…

A Termik Santrali ve kömür işletmesinin 20 yıllığına devredilmesi bölge insanını yakından ilgilendiriliyor.

İlçenin ekonomisi devir sonrası büyük ölçüde zarar görecek.

Olası devir durumunda kamu çalışanın yerine asgari ücretle çalışan işçiler istihdam edilecek. Kamu çalışanları devir sonrasındayerel baskıyı azaltmak için Afşin- Elbistan B Termik Santrali’nde havuza alınacak.

Ancak önümüzdeki süreçte bölgemizin kamu işçileri yavaş yavaş  EÜAŞ bünyesindeki başka kurumlara,başka illere tayinleri gerçekleştirilecek.

Bugün Afşin kamuoyunda hesabı yapılmasa da, bu süreçte, bölge ekonomisi büyük ölçüde zarara uğrayacak. Afşin’deki bine yakın kamu işçisi başka illere tayin edilecek.

Türkiye’nin en  büyük4. tarım ovası olan bölgede, çiftçiler, 1 Ocak 2016 tarihinin ardından, ülkenin belki de en kemikleşmiş çevre sorunun yaşandığı bu topraklarda, özelleştirmenin nelere mal olacağını merak ediyor.

-Kazanç Erg Firması’na, Kirli Hava Afşin’e…

Türkiye'nin, 30 yıldan fazla bir süredir elektriğini üreten A TermikSantrali'nin faaliyetiyle bölgede tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi.

Santrallerden sonra bölgede hem ürün çeşitliliği azaldı, hem de var olan üretimde verim düştü. Çiftçilik ve hayvancılık günden güne değer kaybetti.

İnsanların sağlığını etkileyen Türkiye’nin enerji deposu olan bölgede gittikçe artan kanser ve solunum hastalığı vakalarına neden oldu.

Bütün bunlara rağmen verimli tarımsal toprağa sahip bölgeyi terk etmeyip yaşamlarını devam ettirmeye çalışan insanlar da santrallerin yol açtığı kirliliğin yalnızca sağlıklarını değil, aynı zamanda ürünlerini de doğrudan etkilediğine şahit oldu.

ERG Elektrik AŞ işletme hakkını eline aldığı zaman bölge insanını yakından ilgilendiren tarım, ekonomi, istihdam ve sağlık konuları hakkında nasıl işletme politikası izleyeceği, baca gazı arıtma sistemi kurulmadan üretime devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

-Sessiz Kalan STK’lar Neyin Hesabını Yapıyor?

1 Ocak 2016 itibariyle Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’nün ERG Firması’na devri sonucunda bölge çiftçisi, esnafı ve tüm bölge halkı ekonomik ve çevre kirliliği anlamında büyük kayıplar elde edecek.

Ancak, Afşin’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının uzun süredir devam eden sessizliği Afşin bölgesine önemli ölçüde zarar verecek.

Yaklaşık 30 yıldan buyana yoğun hava kirliliğine maruz kalan, köyleri boşaltılan, en verimli tarım arazileri istimlak edilen, yoğun solunum yolu hastalıkları ve kanser vakalarıyla karşılaşan Afşin halkı,Afşin’de faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarının örgütlü bir şekilde elini taşın altına koymasını bekliyor. 

Editör: Haber Merkezi