Buğdayın atası ve genetiği değişmeyen buğdaya olarak bilinen siyez buğdayının Afşin’de üretimi devam ediyor. Kabaağaç Mahallesinde 35 dönüm araziye bu yıl da siyez buğdayı eken çiftçi Lütfü İlhan, un ve bulgur yapımı öncesinde gerekli olan kabuk soyma işlemi için makine alarak vatandaşların hizmetine sundu.

5 yıl önce şeker hastalığına yakalanan İlhan, yaptığı araştırma sonucunda siyez buğdayından yapılan bulgur ve unun, bu hastalıkla mücadeledeki faydasını öğrendi.  İlhan, 10 bin yıllık geçmişi bulunan ve genetiği değişmeyen siyez buğdayını ekmeye karar verdi. 35 dönümlük tarlaya siyez buğdayı eken İlhan, verim ve kalite yönünden de güzel sonuçlar elde etti. İlhan’ın bu adımı, bölgedeki diğer çiftçiler için de örnek oldu. Elbistan ve Ekinözü’nde siyez buğdayının ekim alanı arttı.

Bölgede ilk kez kendisi tarafından ekilen siyez buğdayının, yaygınlaşması üzerine kabuk soyma makinesi aldığını belirten çiftçi Lütfü İlhan, “Ata mirasımız siyez buğdayı, maalesef işlenmeden tüketilemiyor. Un ve bulgurunun yapılabilmesi için kabuğunun soyulması gerekiyor. Biz de ekim alanı yaygınlaşınca hemşerilerimize böyle bir hizmet sunmak istedik. Siyez buğdayını işlemek için kabuk soyma makinesi getirdik. Makine sayesinde buğday, kabuğundan tamamen ayrılarak işlemeye hazır hale geliyor. Bu buğdayı un, bulgur yapmak isteyen hemşerilerimize büyük kolaylık sunacağız. Şehir dışına gitmelerine gerek kalmayacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi