Sıfır Faizli KOSGEB Kredisi Başvurusu, 28 Nisan'da Sona Eriyor

KOSGEB Başkanlık Müşaviri Alperen, "KOSGEB tarafından verilen sıfır faizli kredi başvuruları, 28 Nisan'a kadar devam edecek" dedi.

 Afşin'de, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kahramanmaraş İl Müdürlüğü ve Afşin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde '2017 Yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği' koordinasyon toplantısı düzenlendi.

Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan KOSGEB Başkanlık Müşaviri ve Kahramanmaraş-Osmaniye Kredi Koordinatörü Ahmet Alperen, KOSGEB tarafından verilen sıfır faizli kredinin şartlarının, KOBİ'lere daha iyi anlatılması için toplantı düzenlediklerini kaydetti.

2017 Yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi için 80 bin kişinin müracaat ettiğini söyleyen Alperen, " KOSGEB olarak 650 bin kişiden müracaat beklerken şuanda 80 bin kişi faizsiz kredi için başvuru yaptı. Faizsiz kredi desteği başvuru programı 28 Nisan'a kadar devam edecek. Ülkemizin 81 ilinde KOSGEB müdürlüklerimiz aracılığı ile Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğini almaya hak kazanan KOBİ'lerin bankalarda işlemlerinin zorlaştırıldığı, kredi başvurularının büyük bir bölümünün reddedildiği konularını çözüme kavuşturmak istiyoruz." dedi.

Afşin'de bulunan esnafların faizsiz kredilerden faydalanmasını istediklerini söyleyen Alperen, konuşmasına şu şekilde sürdürdü:

" Devletimiz, 2.5 milyar lira KOBİ'lerimizin faizini karşılamak için kaynak ayırdı. Bunun karşılığında 12.5 milyar lira gibi bir para hareketinin piyasaya girmesi hedefleniyor. Dolayısıyla bu destek, ekonominin canlanmasını ve hareketlenmesini, esnafımıza ve küçük işletmelerimize can suyu olacak. Esnaflarımızın sıkıntılarını atlatması, borçlarını ödemesi ve yatırımlarını güçlendirmesi için devletimizin bu desteğinden yararlanmasını istiyoruz. 2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği kapsamında, 10-20 Şubat 2017 tarihleri arasında 540 bin 999 yeni başvuru yapılmış, 2016 Yılı Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği'ne başvuru yaparak destekten yararlanamayan 229 bin 977 işletmeyle birlikte toplam 770 bin 976 başvuru olmuştur. Bu başvurular arasından gerekli şartlan taşıyan 460 bin 167 işletme bütçe imkânları çerçevesinde bankalardan 20 Bin ile 50 Bin lira arasında ilk yılı geri ödemesiz toplam 36 ay vadeli faizsiz kredi kullanabileceklerdir.

Kahramanmaraş'ta 6 bin 518 işletme destek almaya hak kazandığını ifade eden Alperen, " Destekten yararlanacak işletmeler belirlenirken, Gelir İdaresi Başkanlığından temin edilen "Net Satış Hâsılatı ve Toplam Ciro" resmi verileri esas alınmış olup, işletmeler net satış hâsılatı küçük olandan başlanarak sıralanmıştır. Kahramanmaraş'ta 6 bin 518 işletme destek almaya hak kazanmıştır. Bu işletmelerden; bin 54 tanesi imalat, 359 tanesi inşaat, 3 bin 384 tanesi ticaret sektöründe ve bin 721 tanesi de diğer sektörlerde faaliyet göstermektedir. Söz konusu destek kapsamında Kahramanmaraş'ta işletmelerimiz 146 milyon 525 bin lira faizsiz kredi kullanacaklardır. Bu krediler için 33 milyon 671 bin 445 lira faiz tutarı KOSGEB tarafından karşılanacak." diye konuştu.

Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can ise, " 2016 yılı esnafımız ve ülkemiz için sıkıntılı bir süreç oldu. 2017 yılında esnaflarımızın rahatlaması için hükümetimiz güzel bir çalışma yaptı. Fakat bu desteklerin kullanımı noktasında sorunlar olduğu gözlemlendi. Ülkemiz genelinde ve Afşin'imizde bu sıkıntıların giderilmesi ve KOSGEB tarafından verilen sıfır faizli kredinin daha iyi anlatılması için bu toplantıyı düzenledik. İnşallah Afşin ekonomisine canlılık kazandırırız." açıklamasında bulundu.

Bilgilendirme toplantısına, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hakan Topaktaş, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Adnan Kabaağaç, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Yaşar Polat, ilçedeki bankaların şube müdürleri ile mali müşavirler katıldı.

Editör: Haber Merkezi