Elbistan Şeker Fabrikası’nda 16 Eylül 2014 günü başlayacak 30. Alım Kampanyası için hummalı bir çalışma sürdürülüyor.

Elbistan ve bölgenin ekonomisinin can damarlarından biri olan Elbistan Şeker Fabrikası’nda çarklar, 16 Eylül’de başlayacak alım kampanyasının ardından dönmeye başlayacak. Elbistan ile birlikte Göksun, Tufanbeyli ve Afşin olmak üzere 4 bölgedeki pancar üreticilerinin tarlalarından söküp fabrikaya teslim edecekleri yaklaşık 350 bin ton şekerpancarı, fabrikanın dev kazanlarında işlenip 48 bin ton kristal şeker üretilecek.

30. Alım Kampanyası’nın süresi rafine işlemleri dahil olmak üzere 90 gün sürecek. Elbistan Şeker Fabrikası yönetimi, 16 Aralık 2014’te bitecek alım kampanyası öncesinde, çiftçilerin daha rahat bir ortamda pancar teslim etmeleri ve fabrikanın da daha randımanlı çalışması için bir dizi yeniliğe imza attı.

Fabrikanın mekanik aksamında geniş çaplı revizyona gidilirken, pancar alım alanı da betonla kaplanarak saha çamurdan ve tozdan kurtarıldı. Sadece beton kaplama için 600 bin TL’nin üzerinde bir bütçe ayrıldı. Ayrıca fabrikanın pancar işleme kapasitesini ve şeker kalitesini arttırmaya yönelik de 2 adet ham püb tutucu filtre sistemi kuruldu. Kazanlar arasındaki su ve buharı taşıyan boru hatlarının büyük bir kısmı ise yenilendi. Fabrika içerisinde çeşitli çaplarda olmak üzere bin metreden fazla boru değiştirildi. Fabrikadaki yeniliklerden biri de küspe için yeni bir kantar kurulması oldu.

2014 yılı için Elbistan’da 27 bin 800 dönüm alanda ekimi yapılan şeker pancarının 200 bin ton rekolteye ulaşması bekleniyor. Elbistan ile birlikte Göksun, Tufanbeyli ve Afşin olmak üzere 4 bölgedeki çiftçilerle imzalanan sözleşmeler çerçevesinde alınacak pancar miktarı 350 bin tona ulaşacak. Elbistan’daki şekerpancarı üreticisi sayısı ise bin 118 kişi.

Elbistan Şeker Fabrikası, bugüne kadar çiftçilere avans olarak 15 milyon 806 bin TL ödedi. Elbistan Şeker Fabrikası’nda işlenecek 350 bin ton pancar karşılığında çiftçilere ayni ve nakdi avanslar dahil olmak üzere 50 milyon TL’ye yakın bir ödeme yapılacak.
Editör: Haber Merkezi