Elbistan Şeker Fabrikası’nda, fabrikaya şeker pancarı akışı sağlanarak, üretime başlandı. Fabrikadaki kömür sorunu nedeniyle bu yıl şeker pancarı işlenmesine 14 gün gecikmeli olarak başlanabildi.
            1983 yılında temeli atılan ve 1985 yılında ise fiili olarak şeker üretimine başlayan Elbistan Şeker Fabrikası’nda 31 Kampanya Dönemi gecikmeli başladı. Daha önce 17 Eylül’de şeker pancarı alımı, 21 Eylül’de ise pancar işlenmeye başlanacağı yönündeki açıklamaya rağmen, kömür ihalesinde yaşanan sorun nedeniyle üretime başlama tarihi 29 Eylül’e ertelenmişti.
Kömür ihalesine katılan firmaların Kamu İhale Kurumu’na (KİK) yaptığı itiraz nedeniyle ihale süreci uzarken, geçtiğimiz hafta sonu itibarı ile fabrikaya kömür gelmeye başladı ve fabrika kazanları yakılarak, üretim için hazırlıklar başladı.
Kazanların yanması ve fabrika çarklarının dönmeye başlamasının ardından, 5 Ekim 2015 günü sabah saatlerinden itibaren fabrikaya şeker pancarı gönderilmeye başlandı. 2 gün içinde rafinerilerden kristal toz şeker alınmaya başlanacağı belirtildi.
            Yaşanan aksaklıklar nedeniyle şeker pancarı işlemeye 14 gün gecikmeli olarak başlanan Elbistan Şeker Fabrikası’nda, kampanya sonunda 45 bin ton kristal toz şeker üretimi gerçekleştirilecek.
Elbistan, Afşin, Göksun ve Tufanbeyli merkezlerinde şeker pancarı ekimi yapan çiftçilerden alınacak olan şeker pancarının işlenmesi ile birlikte 45 bin ton kristal toz şeker üretilecek.
4 bölge 78 köy ve 3 bin 777 üretici ile üretim sözleşmesi yapılarak 56 bin dekar alanda pancar ekimi gerçekleştirildi. Bu kampanya döneminde üreticilerden alınacak net pancara ödenecek yüzde 16 polarlı pancar avans fiyatı 145 TL/ton olarak belirlendi. Bu kampanya döneminde bedeli ödenecek pancar miktarı 320 bin ton olup, çiftçiye 50 milyon lira pancar bedeli ödenecek. Bu bedelin yüzde 32’sine tekabülden 16 milyon lira ayni ve nakdi avans olarak çiftçilere ödendi. Bu kampanya döneminde üreticilere sözleşme gereği 70 bin ton bedelsiz yaş pancar küspesi verilecek. Bu sezon işlenecek pancar miktarının 315 bin ton olacağını tahmin edilirken, bu rakam geçen yıl 337 bin ton olarak gerçekleşmişti. Elbistan Şeker Fabrikasının pancar işleme kapasitesi 3 bin 800 ton/tam gün olup, bu yıl rafineri kampanyası dahil tahmini 82 tam gün sürecek kampanyada; 315 bin ton pancar işlenerek, 45 bin ton kristal şeker, 13 bin ton melas ve 95 bin ton yaş küspe elde edileceği tahmin ediliyor. Bu ürünler sayesinde ülke ekonomisine 124 milyon TL katkı sağlanacak. Bu sayede Elbistan Şeker Fabrikası dolaylı olarak 25 bin kişiye istihdam sağlamış olacak.
Editör: Haber Merkezi