Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, şeker fabrikalarının özelleştirmesinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan MHP’li Tor, üst kademe yönetiminde bulunan isimlerin, şeker fabrikalarıyla ilgili doğrudan bir bağının bulunmadığını savundu. İşin ehline verilmesi gerektiğini kaydeden Tor, “İşi ehline vermeye" inanıyorsak, bunların hiçbirinin adresi şeker fabrikaları yönetim kademeleri değildir. Kimse ‘Şeker fabrikaları zarar ediyor’ demesin” ifadelerini kullandı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Türkşeker’e ait aralarında Elbistan Şeker Fabrikasının da bulunduğu 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.

14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi neticesinde buralarda çalışan işçilerin yaşadığı sıkıntılar konusunda verilen araştırma önergesi hakkında Milliyetçi Hareket Partisi adına söz alan Tor, “şöyle konuştu:

“Birçok defa dile getirdim, yine tekrar edeceğim. Hangi kamu kurumunda olursa olsun işi ehline vermediğimiz müddetçe başarılı olmamız mümkün değildir. Konumuz şeker fabrikaları olunca kısaca yönetim kademesinden birkaç örnek vereceğim. Konuyu daha önce de KİT Komisyonunda dile getirdiğimi belirtmek istiyorum. Bir müddet önce Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğüne mesleği savcılık olan bir personel vekâleten yönetim kademesinde görevlendirildi. Savcıya, hâkime üst düzey idari görev vermek isteniyorsa bunun adresi şeker fabrikaları değildir, Adalet Bakanlığıdır öncelikle. Fabrikanın yönetim kademesinde görev yapan bir başka kişisi uzmanlık alanı “Fars Dili ve Edebiyatı” olan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanıdır; Fars Dili ve Edebiyatı uzmanlık alanı, hâlen de göreve devam etmektedir. 3'üncü örneğimiz, geçmişte Artvin Valiliği yapan bir başka arkadaşımızdır. Şunu söylemek istiyorum: İşi ehline vermeye inanıyorsak bunların hiçbirinin adresi şeker fabrikaları yönetim kademeleri değildir, kimse "Şeker fabrikaları zarar ediyor." demesin. Şu anda biz şeker fabrikalarından bahsediyoruz. Fabrika demek makine demektir, teçhizat demektir, elektrik demektir, metal demektir. Yönetim kurulunda bulunanların hiçbiri mühendislik eğitimi almamıştır. Bir başka önemli konu: Yönetim kurulundakilerin hemen hemen tamamına yakını ikinci görevli olarak buradadırlar, birinci görevleri, "full time" çalıştıkları yerler başka kamu kurumlarıdır. Kısaca, yönetim kurulu üyeleri imza tamamlamak için burada görevlendirilmişlerdir. Olaya uzmanlık alanları itibarıyla baktığımızda, kurumun en üst yönetim organı olarak verebilecekleri fevkalade kısıtlıdır. Tam zamanlı çalışmadıkları için de verebilecekleri hiçbir şey yoktur demek daha doğru olacaktır.”

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi halinde işçilerin yaşayacağı sıkıntı ve sorunlara da değinen MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, “14 şeker fabrikasında toplam 4 bin civarında personel çalışmaktadır. Bunlardan isteyenler diğer kamu kurumlarında 4/B statüsünde istihdam edilebilecekleri gibi diğer fabrikalarda da çalışabileceklerdir veya devralacak firmada beş yıl süreyle çalıştıktan sonra dilerlerse kamuya ait kurumlarda 4/B statüsünde çalışabileceklerdir. Fabrikalarda yıllarca çalışarak ustabaşı veya vasıflı işçi konumuna yükselmiş kardeşlerimiz, 4/B statüsünde bir tercih yapacak olurlarsa yılların birikimiyle elde ettikleri ustabaşlılıkları, vasıflılıkları ortadan kalkacağı için mağdur olacakları açıktır. Zira kamu kurumlarında konumlarını devam ettirmeleri, konumlarına uygun bir görev bulmaları mümkün olmayacaktır. Kamu kurumlarında tahsilleriyle ilgili rastgele bir görevlendirme yapılması hâlinde - ki öyle olacaktır- manevi çöküş yaşayacakları açıktır. 14 fabrika personelini diğer fabrikalarda istihdam etmenin verimlilik açısından bir faydası olmayacaktır, oturacak yer bile bulamazlar. Diğer ve çok önemli bir konu da 2017 yılında istihdam edilen sözleşmeli mühendislerle ilgilidir. Bu kardeşlerimizin 4/B statüsünde istihdamının sağlanması belirsizliği devam etmektedir. Et ve Balık Kurumu örneği önümüzde, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin yeniden gözden geçirilmesini diliyorum” görüşlerini paylaştı.

Editör: Haber Merkezi