Osmanlı kültürünün vazgeçilmezlerinden biri olan şark köşesi kültürü Afşin’de yaşatılmaya çalışılıyor.

Osmanlı döneminde kullanılan şark köşesi, mekânları şekillendirmede vazgeçilmezler arasında yer alıyor.

Şark köşesi Afşin’de yoğun ilgi görüyor.

Yaklaşık 1 yıldır Afşin’de şark köşesi malzemeleri satışı ile uğraşan ve Türkiye’nin değişik illerine gönderen Emrah Atalay, şark köşesi kültürünün Afşin’de de sevildiğini ve rağbet gördüğünü belirtti.

Şark köşesi kültürünün Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesine has bir kültür olduğunu söyleyen Atalay, daha önce sadece ev ve köy odalarında kullanılan şark köşesi kültürünün her geçen gün daha da yaygınlaştığını söyleyerek, bu kültürün artık işyerlerinde de yaşatıldığına değindi.

Şark köşesi kültürünün Afşin’de vazgeçilmez bir kültür olduğunu belirten Atalay, şunları kaydetti:

“Şark köşesi ve sedir satışı Afşin’de daha önce olmayan bir hizmetti. Biz bu işe başlarken daha çok sedir ve şark köşesi üzerine işe başladık. Anadolu’muza ait 9 farklı desenle çalışıyoruz. Anadolu, Yörük, Bergama, Kafkas gibi desenlerimiz var. Onların yanında hediyelik eşyalar olarak çantalarımız ve duvar süslerimiz mevcut. Her ebatta kilimlerimiz, küçük parça halı, minder ve yastıklarımız mevcut.

Eskiye özlem giderek artıyor

Artık kanepeden koltuktan sıkılan vatandaşımızın tekrar eskiye özlem duymaya başladı. Daha çok Osmanlı kültürümüzü yansıtan ürünler ilgi görüyor. Afşin’imizde de buna yoğun bir ilgi var. İnsanlar merak edip soruyorlar eskiye duyulan bir özlemi burada yeniden bulduklarını söylüyorlar.”

Yerli turist ve gurbetçilerin şark köşelerinin olduğu yerlere büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şark kültürü özellikle kafelerde çok kullanılmaktadır. Lokantalarda ise cazibe haline geldi. Yerli turistlerimiz ve gurbetçilerimiz şark köşelerinin olduğu yerlere ilgi göstermektedir. Şark köşesi atalarımız tarafından da uzun zaman kullanılmış ve günümüze kadar gelmiş sağlıklı bir ürün. Sağlığını düşünen bir insanın mutlaka şark köşesi kullanması gerekir.”

Şark köşelerine gurbetçi ilgisi

Aslen Arıtaş Mahallesinden olup Belçika’da ikamet eden Şaban Bolat, Afşin’den Belçika’ya götürmek için sedir ve seccade aldı.

Afşin’de böyle bir hizmetin sunulmasından memnun olduğunu söyleyen Bolat, “Afşin’de böyle bir hizmetin bulunması beni memnun etti. Bizler Afşin’e geldiğimiz zaman hem Afşin’i yansıtan hem Türkiye’yi bizlere anımsatan bir şeyleri buradan almak gurur verici. Ben Emrah Atalay Beyi tebrik ediyorum ve hayırlı işler bol kazançlar diliyorum.” açıklamasında bulundu.

Yastık ve yün yorganlara ilgi devam ediyor

Afşin’de geçmişten gelen bir gelenek olan döşek, yorgan ve yastık yapımı için kullanılan yünlere ilgi gösterildiğini ifade eden Atalay, şöyle devam etti;

“Afşin’imizin yün işleri geçmişten gelen bir gelenek olarak sürüyor. Düğün sezonu açıldığı için her aile çeyiz olarak, 1-2 ya da 3 kat şeklinde dediğimiz yorgan, döşek ve yastık halinde yün takımlar yaptırıyor.”

Editör: Haber Merkezi