Kahramanmaraş Büyükşehir belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Elbistan’a içme suyu sağlayan Kaynarca Terfi İstasyonu’nda yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Yapılan yalıtım çalışmalarının yüzde 95 oranında tamamlandığını belirten Erkoç, ilçenin içme suyundaki sorunun kökten çözümü için, “Sarımağra’daki suyu da getiriyoruz. Buradaki suyu 1 yıl içinde Elbistan’ımıza getirmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki 100 yıl içinde bu tür sorunların yaşanmaması için gayretli çabayı gösteriyoruz” dedi.

Kaynarca’da yapılan çalışmalar hakkında KASKİ Genel Müdürü Mustafa Altunok’tan bilgi alan Erkoç, yaşanan sorunun çözümü için gece­gündüz demeden çalıştıklarını söyledi.

Erkoç, “Çalışmamalarımız gece gündüz devam ediyor. Yeniden Elbistan halkına, Elbistan’ımızın güzel insanlarına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, acil şifalar diliyorum. Hayatımızın en üzgün günlerini yaşıyoruz. Elbistanlı hemşerilerimiz bu olaydan etkilendiler. Sağlıkları zarar gördü. Burada sızdırmazlık problemi var. Bu olayla tespit edildi. Nehirle keson kuyuları arasında su geçişini engelleyen izolasyon olmadığı tespit ettik. Kuraklıkta keson kuyulardaki suyun azalması döneminde içeri doğru hücum ettiğini ve bununda kirliğine neden olduğu, bunun da çeşitli zamanlarda buranın kirletildiği ve geçen hafta da Perşembe Cuma günü bir kirlilik yaşandığı, buna binaen de bu mikrobun, virüsün türediği tespit edilmişti. Tespit ettiğimizden bu yana yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Burayı izole ettik, bitirdik. Kuyularımızda da hijyeni sağlıyoruz. Halk Sağlığı Şube Müdürlüğündeki test sonuçlarını bekliyoruz. Bir kuyuda sorun kaldı. Bunun da sonucu gelecek. Buna göre Elbistan halkına suyu vermeye başlayacağız.” dedi.

Afşin'deki Akdere bölgesindeki suyu cazibeli olarak Elbistan’a taşımayı planladıklarını anlatan Erkoç, şunları söyledi:

“Afşin ilçemize, Akdere bölgesinde şuan DSİ ile beraber içme suyu getiriyoruz. 2014’ten beri DSİ’ye başvurmuştuk, Elbistan’ımıza da önümüzdeki 100 yılık su ihtiyacını karşılayacak bir proje talebimiz olmuştu. DSİ de bunun proje ihalesini yaptı. Bitmek üzere. Dün de Orman Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu ile görüştüm. Bu projenin de hızlandırılarak, bu projeyi DSİ ile beraber yapıyoruz, biz onlara 30 yılda ücretini ödüyoruz. Şimdi onlarla konuşuyoruz. Onlarla beraber bu ihaleyi hızlıca yapıp, Akdere bölgesinden Sarımağra mevkiinden Elbistan’ımıza da, Afşin gibi doğal kaynak suyu getireceğiz. O bölge dağlık bölge olduğu için kirlenme tehlikesi yoktur. Yaşam yok o bölgede. Burası Elbistan’ın gözü, mesire alanı, yazın yoğun nüfus almakta. Akdere­ - Sarımağra projesi büyük bir proje. Maliyeti ne olursa olsun getireceğiz. Bizim için maliyet değil, insanların sağlığı önemli. Onun için hiçbir maddiyat düşünmüyoruz. 100 milyon değil, 500 milyona da mal olsa bu suyu Elbistan’a getireceğiz inşallah. Bu kadar kararlıyız. "

KASKİ’nin uzaktan yönetilmesi

Başkan Erkoç, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İhmali olanları araştırıyoruz. Bunun üzerine çok duracağız. Burayı insanlar yönetiyor. Burada geçmişte kurulan bir su kanalizasyon idaresi vardı. Büyükşehir yasasıyla bize devredildi. Geçmişte bu sistemi çalıştıran insanlar burada. Aynı çalışan insanlar. Biz buraya çok yeni adam almadık. Burada çalışan yıllardan bu yana, önceki dönemden bu yana çalışan insanlar. Biz büyükşehir olunca bu sistemi kurmadık. Büyükşehir yasasıyla KASKİ’ye dönüştü. Burada yönetici sayısını artıraraktan bu hizmeti yürütmeye çalıştık. Araç sayısını, teknik ekip sayısını, lojistik sayısını artırarak çalıştık. Biz burada sorun yok demiyoruz. Burada sorun olan, problemi olan, bu işte ihmali olan, vurdumduymazlık gösteren, gerekli hassasiyeti göstermeyen herkese gereken hesabı soruyoruz. Bunun çalışmasını yapıyoruz ama bizim önceliğiz şu suyu temiz hale getirip, bir an önce vatandaşımıza suyu temin edelim. Kaç gündür Elbistan halkıyla beraber bizim de gecemiz gündüzümüz üzüntü içinde geçiyor. Tabii ki bunun hesabını soracağız. Hem savcılık, hem Valilik, hem de kendi bünyemiz içinde bunun hesabını soracağız. Bunu görmemezlikten gelmek ya da bunu es geçmek olmaz. Bu işte ihmali olan herkes bunun hesabını verecek."

Editör: Haber Merkezi