Barajlardaki doluluk oranlarından dolayı enerji üretimine ara veren Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinin yeniden üretime geçmek için gün sayıyor.

EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinin Mayıs ayında üretime geçeceğini bildirdi.

Enerji üretiminin büyük ölçüde hidroelektrik santrallerinden sağlandığı belirten EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, "  Barajlarda ortaya çıkan doluluk oranları Hidroelektrik santrallerinin enerji üretiminde devreye girmesiyle sonuçlandı. Dolayısıyla linyitle enerji üreten Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde enerji üretimi bir süreliğine durdu. Bu süre içerisinde kömür yakımı olmayınca stok sahaları kömürle dolmaya başladı. AEL İşletmeleri Afşin-Elbistan A Santrali için stok alanına 560 bin ton linyit kömürü doldurdu. B Santralinin stok sahasına ise 360 bin ton kömür stoklanması sağalandı." dedi.

EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Çukurova bölgesinde nehir tipi santrallerin çok olduğundan dolayı üretim fazlası oluştuğunu kaydetti. 30 ve 31 Mart tarihlerinde yaşanan elektrik kesintilerinde bu üretim fazlası enerjinin de sorun oluşturduğunu aktaran Alış, “Çukurova bölgesinde nehir tipi santralimiz oldukça fazla. Enerjide üretim fazlası da vardı. Hatta 30-31 Mart tarihlerinde yaşanan elektrik kesintilerinde bu üretim fazlası enerjinin de etkisi oldu. A ve B Termik Santrallerinde bazı testlerin yapılabilmesi içinde üretimin durdurulması gerekiyordu. Ancak bundan sonra santrallerin devreye gireceğini söyleyebilirim.Şuanda santrallerimizde rutin bakım ve onarım işleri devam etmekte. İnşallah Mayıs ayında santrallerimizden enerji üretimi için faydalanacağız.” diye konuştu.

İşletmede bakım-onarım çalışmalarına ağırlık verildi

İki termik santrale kömür üretmekle görevli AEL İşletmesi, bu duraklama döneminden en iyi şekilde yararlanmaya çalıştı. İşletme içerisinde özellikle araç, makine bakımları ve işletme içerisi yolların bakım çalışmaları yapıldı. Yine üretimin durmasından fırsatla santrallerde ve izin hakkı bulunan personele yıllık izinleri kullandırıldı.

 

Editör: Haber Merkezi