Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Afşin-Elbistan Şubesi Başkanı Adil Bölükbaşı, Afşin-Elbistan termik santralleri ile kömür işletme sahasının özelleştirilmesiyle ilgili sürecin devam ettiğini söyledi.

Santrallerin Erg Verburg firmasına kiralama usulü ile devredilmesi için Yargıtay kararı bulunduğunu ifade eden Bölükbaşı, devirle ilgili son sözün Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ta olduğunu söyledi.

Bölükbaşı, "Bölgemiz için santrallerin özel bir firmaya devredilmesi acı bir olaydır. Kamu görevlisi olarak bin 20 kişi çalışıyor. Bu işçilerin devir aşamasında hak kaybı olmayacak. İki aydır sendika olarak bu konu üzerinde çalışıyoruz. Bu süreç 23 yıl önce başladı. Bu özelleştirmenin durdurulması için yapacağımız bir durum söz konusu değildir. İşçi kardeşlerimiz eylem yapalım dediler. Bu işlerin eylemle çözülmeyeceğini onlara anlattım. Masa başında çözemediğimizi sokakta çözemeyiz" dedi.

Bölükbaşı, "Elbistan-Afşin bölgesine Maden Sahaları Müdürlüğü’nün kurulması için çalışma başlattık. Bu konuda yüzde 99 oranında ilerleme kaydedildi. Fakat konu tam netleşmeden kesin ifadeler kullanmak istemiyoruz. Umutsuzda değiliz. Maden Sahaları Müdürlüğü kurulursa burada işçi istihdam edilecek. Ne kadar işçi çalıştırılacağıyla ilgilide sayısı netleşmiş değildir. Maden Sahaları Müdürlüğü, Afşin-elbistan Linyintleri havzasında yapılacak susuzlaştırma işlemlerinin devlet eliyle yapılması için çok önemlidir. Çöllolar kömür havzasında talihsiz bir göçük olayı yaşandı. Afşin Elbistan Linyintleri'nde de aynı sıkıntı yaşanmaması için burada yapılacak susuzlaştırma çalışmasının kamuda kalması gerektiğini düşünüyorum. Özel sektör kısa zamanda kazanç elde etme derdindedir. Devlette işçi güvenliği birinci sırada tutulur. Üretimini bu yönde yapar.  Daha büyük sıkıntıların yaşanmaması noktasında bu konuda bir talebimiz var" dedi.

Bölükbaşı, "Afşin Elbistan A Termik Santrali ve AEL Kömür İşletme Müdürlüğü, özel bir firmaya devlet tarafından kiralandı. Burada çalışan işçiler özelleştirme kapsamına alınmayan başka bölgelerdeki işyerlerinde istihdam edilecekler. Santrallerin devri konusunda geri dönüş çok zor. Santrallerin devriyle ilgili devlet veya firma vazgeçtiği takdirde taraflar büyük tazminat ödeyecek. Fakat bu geçiş süreci yapılırken işçinin mağdur edilmemesi gerekiyor. Devir işlemi gerçekleşirken, yarın bin 20 işçiye siz burada yoksunuz denilirse, işçinin ve bölgenin durumu sıkıntıya düşer. Bölgedeki dengeleri gözetmek zorundayız" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi